Ugrás a tartalomra

Cinefest: Cannes után Miskolcon a Red Rocket alkotói

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. szeptember 19. vasárnap 15:09
Pénteken volt a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik legfelkapottabb filmjének, a Red Rocketnek a premierje. A nagyjátékfilmek között versengő alkotást elkísérte Sean Baker rendező és Simon Rex főszereplő is.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire menő lett mára a Cinefest. Jól példázza ezt, hogy az amerikai Sean Baker – aki egyébként 2015-ben a Tangerine című filmjével a fesztivál nagydíjasa és közönségdíjasa is lett – úgy kísérte el legújabb filmjét Miskolcra, hogy ő napjaink egyik legizgalmasabb függetlenfilmes rendezője, aki legutóbb a legendás Cannes-i fesztivál vörösszőnyegén járt.

A Red Rocket péntek esti premierje előtt beszélgettünk vele és a film főszereplőjével, Simon Rexszel. Az alkotás története dióhéjban az, hogy hőse egy lecsúszott pornósztár, aki a nagyvárosból visszaköltözik nyugodt kis szülővárosába, ahol annyira azért nem örülnek neki a helyiek…

Egy klasszikus vörösszőnyeges bevonulás; Fotó: Horváth Csongor

Sean Bakerről előszeretettel mondják, hogy a társadalom perifériájára szorult karaktereket ábrázol a filmjein. Ezen egy fokkal tovább lépve azt is kijelenthetjük, hogy a szexiparban dolgozó figurák köszönnek vissza az alkotásaiból. A Starletben szintén pornószínész, míg a Tangerine-ben és a Floridai álomban prostituáltak szerepeltek.

A rendező elmondása szerint az utóbbi filmjeiben az underground gazdaságot kívánta feltérképezni, azon belül is a szexipart. Egyszerűen azért választotta ezt a közeget, mert segíteni akar leküzdeni a stigmát, ami ezekkel a szakmákkal jár. „Úgy hiszem a szexmunka is munka, és ennek megfelelően kell megadni neki a tiszteletet” – fogalmazott Sean Baker.

Simon Rex és Sean Baker (b-j) a Cinefesten; Fotó: Horváth Csongor

A főszerepet Simon Rex játssza, aki modellként kezdte karrierjét, majd volt egy poén rapper alteregója, és legtöbbeknek a Horrorra akadva-filmekből lehet ismerős az arca. A sok komikus szerep után ezúttal egy komolyabb témát feldolgozó alkotásban szerepelt. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a film tulajdonképpen a dramedy kategóriájába esik: vannak benne vígjátéki és drámai elemek is.

Imádja a komédiát, természetes számára. A dráma része ugyanakkor kihívást is jelentett, mert korábban nem kellett ilyen történeteket megjelenítenie. Meg is köszönte gyorsan Sean Bakernek, hogy lehetőséget adott bebizonyítani, másra is képes a viccelődésen kívül. Reméli a nézők is hasonlóan gondolkodnak majd róla a látottak alapján.

Közönségtalálkozó is volt!; Fotó: Horváth Csongor

A konkrét karaktert élvezte eljátszani. A rendező hagyta improvizálni a szereplőgárdát, aminek nagyon örültek, mert így volt lehetőségük menet közben alakítani a szövegüket a nagyszerű forgatókönyvet követve. Sok amatőr színésszel dolgoztak együtt, ráadásul nem stúdiókörülmények között. Texasi helyiekkel, valódi otthonokban vették fel a jeleneteket. „Az egész nagyon valós volt!” – summázta a forgatást Simon Rex.

Simon Rex a Red Rocket című filmben; Fotó: Cinefest

A beszélgetés során felidéztük, hogy 2015-ben az említett Tangerine című filmjével Sean Baker a fesztivál két díját is elnyerte. Arra a kérdésre, hogy ezúttal miért jött el személyesen Miskolcra, elmondta: legutóbb nem tudott itt lenni, ami eléggé letörte. Mindig is el akart látogatni Magyarországra, azon belül pedig a Cinefestre, mert nagyszerű dolgokat hallott róla az évek alatt.

Idén megtette és bár végül díj nélkül maradt a Red Rocket, reméljük, hogy az alkotók élvezték a miskolci vendégszeretetet.

További hírek

Olvasnivaló