Ugrás a tartalomra

CineFest: a filmszakma idén is Miskolcra figyel

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. augusztus 26. péntek 10:52
A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 9. és 17. között újból elhozza Miskolcra a szakma krémjét: nemzetközileg elismert alkotások, filmkészítők a világ több szegletéből, magyar premierek és számos szakmai program. Több mint egy hétre idén is Miskolc lesz a mozi magyar Mekkája. Bíró Tibor fesztiváligazgatóval beszélgettünk arról, hogy mire számíthatnak a látogatók.

A CineFest a koronavírus-világjárvány alatt bevezetett korlátozások miatt kénytelen volt szünetet tartani, azonban tavaly újra megrendezhette a fesztivált a CINE-MIS Nonprofit Kft. Fontos tapasztalat volt, sőt talán visszajelzés is a nézőközönségtől, hogy a lelkesedést nem törte meg a kényszerszünet, és a filmszeretők hatalmas számban zarándokoltak el Miskolcra szeptemberben.

A 2021-es CineFest megnyitójakor böngészik nézők a programfüzetet; Fotó: Horváth Csongor

Bíró Tibor fesztiváligazgató elmondta, hogy az idei, a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megszervezését nem hátráltatta semmi, és a korábbiakhoz hasonlóan sikeres rendezvényt szeretnének tető alá hozni.

„A világ filmművészetének legaktuálisabb kínálatát próbáljuk ilyenkor elhozni a fesztiválra” – kezdte az idei fesztiválprogram ismertetését az igazgató. Nagy- és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek és a „megszokott” kísérőprogramok várják a CineFestre látogatókat.

Bíró Tibor fesztiváligazgató a 2021-es CineFest záróeseményén; Fotó: Juhász Ákos

Bőven lesz mozgóképes alkotás, amelyek közül választhatnak majd a nézők. Olyannyira sok, hogy idén bővítették a fesztivál saját díjairól döntő nemzetközi zsűri létszámát. „Külön zsűri foglalkozik a dokumentumfilmekkel, és a CineNewWave-vel” – tudtuk meg Bíró Tibortól. Emellett természetesen a nagyjátékfilmes versenyprogramot is szakemberek bírálják majd el, akik így nyugodtabban tudják befogadni a nagyszámú alkotást még a fesztivál vége előtt. Mindezek mellett a nemzetközi szervezetek díjai az elmúlt évekhez hasonlóan megmaradnak.

Idén a CineFest saját zsűrijének elnöke a francia Isabelle Danel, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének vezetője lesz. Egyébként a fesztivál filmszakmai súlyát jól szimbolizálja, hogy az említett szövetség, a FIPRESCI tagjai Miskolcon tartják éves közgyűlésüket, és a kritikusok aztán maradnak is a fesztivál programjain.

Az átlag filmkedvelő számára azonban a legizgalmasabb információ, hogy milyen alkotásokat tekinthet meg a CineFesten. Hiszen olyan kincsek jutnak el ilyenkor a miskolci mozikba, amiknek egy részét máskor és máshol nincsen lehetősége megnéznie az embernek.

Fotó: Horváth Csongor

A teljes program elérhető a fesztivál honlapján, sőt annak hivatalos műsorfüzete is megjelent már. Bíró Tibor elmondta, a legbüszkébbek arra, hogy több magyar alkotásnak Miskolcon lesz a hazai premierje. „Ezek számunkra nagyon fontos filmek. Később moziba is eljutnak, de itt lesz az egyetlen lehetőség, hogy a közönség az alkotókkal találkozzon” – fűzte hozzá.

Jól példázza a CineFest filmszakmai jelentőségét, hogy a hazai alkotások készítői közül többen úgy időzítik a bemutatót, hogy az kifejezetten a miskolci fesztivál idejére essen.

A nemzetközi filmes felhozatal – az elmúlt évekhez hasonlóan – meghívásos és nevezéses alapon állt össze. Idén is vannak köztük olyan nagy- és kisjátékfilmek, illetve dokumentumfilmek, amelyek nemzetközi fesztiválokat jártak meg.

Tavaly Sean Baker rendező és Simon Rex színész beszéltek a Red Rocket című filmről Miskolcon; Fotó: Horváth Csongor

Mivel néhány népszerűbb darab után akkora a nézői érdeklődés, hogy hamar megtelnek a mozitermek, a fesztivál szervezői tavaly bevezették, hogy jegyet kell váltani a nagyjátékfilmes vetítésekre. A többi program továbbra is ingyenes, ahogy az is maradt, hogy kétszer játszanak minden filmet. Bíró Tibor azt is kiemelte, hogy ahol a programban szerepel a „Q&A” kitétel, ott közönségtalálkozóra is számíthatnak a látogatók.

Visszatérnek a már megszokott szekciók is: egyebek mellett a Miskolci Egyetemmel közös Otthonunk Miskolc program, továbbá szakmai könyveket mutatnak be, lesz Roma-Kép és különböző workshopok, illetve CineClassics is. Utóbbi központi elemeként az idén 120 éve született Oscar-díjas miskolci alkotóra, Pressburger Imrére emlékezik a CineFest.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál jelentős eseménye lesz, hogy idén két életműdíjat osztanak ki a szervezők. A nyitóeseményen az ózdi születésű Molnár Piroska színművésznő, a zárón pedig Rofusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező munkáját ismerik el.

Idén is több magyar filmnek lesz a bemutatója Miskolcon, például a Nyugati nyaralásnak; Fotó: CineFest

A CineFest fejlődése évről évre érzékelhető szakmai és nézői érdeklődés tekintetében. Bíró Tibor szerint még néhány évig elegendő lehet a mostani kapacitás, azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy újabb vetítőhelyiséget nyissanak meg a fesztivál közönsége előtt.

„Az alapelv az biztos, hogy változatlan marad: az adott pillanat nemzetközi filmkínálatából igyekszünk a legérdekesebb, legszínvonalasabb alkotásokat kiválasztani. Ebben a tekintetben jó a nemzetközi hírnevünk, a nagy fesztiválok utáni következő kör vagyunk. Még a szakmai programok számának bővítése lehet fejlődési irány számunkra.” – összegzett a fesztiváligazgató.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon. További információk a https://www.cinefest.hu/ honlapon találhatók.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!