Ugrás a tartalomra

CineFest: Molnár Piroska életműdíja indította el a moziünnepet

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. szeptember 09. péntek 20:39
Péntek késő délután kezdetét vette a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Szeptember 9. és 17. között a nemzetközi fesztiválpaletta számos izgalmas darabját mutatják be, emellett minden eddiginél több hazai alkotás magyarországi premierjét tekinthetjük meg a miskolci mozikban. A megnyitón Molnár Piroska színművésznő életműdíjat vehetett át.

Az ünnepélyes megnyitón elsőként Bíró Tibor fesztiváligazgató köszöntötte a vendégeket. Az idei CineFest kapcsán elmondta, hogy a világ és a magyar szakma filmtermésének legfrissebb és legújabb alkotásait igyekeztek elhozni Miskolcra, emellett minden egyes bemutató hazai premiernek számít. Külön kiemelte, hogy idén hat hazai film első magyarországi vetítését is vendégül látja a fesztivál, egyúttal a készítő stábokkal is találkozhatnak a vendégek.

A fesztiváligazgató végül köszönetet mondott mindenkinek, aki segített abban, hogy idén is létrejöhetett a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, majd jó szórakozást kívánt a közönségnek.

Képgalériánk a megnyitóról. Fotók: Horváth Csongor és Mocsári László

A szót Veres Pál polgármester vette át. Örömnek és büszkeségnek nevezte, hogy a szeptember közepe hosszú ideje a CineFestet jelenti Miskolcon.

Kiemelte, hogy a fesztivált miskolciak indították el, mára pedig nemzetközi szinten is komoly nevet vívott ki magának. Példaként említette meg, hogy egyre több premiert láthatnak a mozilátogatók, illetve világhírű filmesek látogatnak el a városba, mint mások mellett Claudia Cardinale vagy Juliette Binoche.

A folytatásban arról beszélt, hogy a fesztivál milyen sokszínű filmválasztékot kínál a nézőknek, mindezt a klasszikus moziélménnyel, szélesvászon előtt.

„Sajnos most újra nehézségek és problémák árnyékában kell élnünk, de éppen ezért fontos, hogy a fesztivál a művészet és a kultúra segítségével erőt és hitet adjon nekünk” – fogalmazott a városvezető a gazdasági válságra utalva.

Végezetül Veres Pál is köszönetet mondott a támogatóknak és mindenkinek kellemes kikapcsolódást kívánt.

A nyitóünnepségen ezt követően az ózdi születésű Molnár Piroska színművésznő vette át a CineFest életműdíját. A fontosabb film- és színházi szerepeit összegző montázs után Bíró Tibortól és Veres Páltól vette át Vágó István miskolci zománcművész egyedi alkotását.

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja köszönőbeszédében „lélegzetelállítóan meghatónak” nevezte az életműdíját.

Felidézte, hogy a pályafutása során elnyert díjak után „nem kapott levegőt”, azonban miután megtudta, hogy Miskolcon életműdíjjal jutalmazzák „nagyon sokáig nem kapott levegőt”.

„A megtiszteltetés súlya és a fesztivál nívója egy ilyen életpálya vége felé elnémítja az embert. Még azt is elfeledteti, hogy mennyire közeledik a vége felirat” – köszönte meg az elismerést Molnár Piroska.

Ezt követően egyenként bemutatkoztak a fesztivál zsűritagjai, majd az Ecc, pecc, ki lehetsz? című filmmel kezdetét vette a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!