Ugrás a tartalomra

Civil szervezet mögé bújik az ellenzék

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 20. szombat 10:12
Jobbikosoktól a Párbeszéd politikusáig, felsorakoztak az ellenzék miskolci képviselőjelöltjei.

Megkeresésünkre közös nyilatkozatot adtak ki, amiből megtudjuk: „egységes csapatot” alkotnak a Velünk a Város Egyesület égisze alatt, Varga Andrea szakszervezeti vezető elnökletével. Polgármester-jelöltjük nevét egyelőre nem közölték.

A Badány Lajos (Jobbik), Simon Gábor (MSZP), Fekete Zoltánné (DK), Prokaj Tamás (Momentum), Mezei Attila (LMP), Göröncsér Zsolt (Párbeszéd), Erdei Sándor (Mindenki Magyarországa), és Varga Andrea (Padtársak) által jegyzett levélhez egy fotót is mellékeltek, amiről döntően arra következtethetünk: többségében régi ellenzéki motorosok fogtak össze egy „ernyőszervezet” alatt a jelenlegi kormánypárti városvezetés legyőzésére. Bár – tehetjük hozzá – a fotó elkészült, a jelöltek neveit nem közölték, és azzal sem vagyunk egyelőre tisztában, hogy melyik választókörzetben ki indul az újak közül.

Közös felelősséggel

Nyilatkozatukban azt írják, az ellenzéki pártok és társadalmi szervezetek azért kötöttek szövetséget, hogy Miskolc „újra vonzó, fejlődő, jókedvű nagyváros legyen”. – Közös célokkal, közös programmal, közös jelöltekkel, közös felelősséggel indulunk az őszi önkormányzati választásokon – írják a „Látványtervek helyett valódi fejlesztéseket!” című levelükben. Fejlődő és jól működő, demokratikus Miskolcot szeretnének, ahol a „döntések nyilvánosan, az érdekeltek és civilek bevonásával születnek meg”. Minden választókerületben egy jelöltet állítanak, akiket rövidesen a város polgáraival is megismertetnek.

Az ellenzéki jelöltek. Forrás: Velünk a Város Egyesület

Kérdés akkor, hogy az egyesület, és nem a párt jelöli a képviselőaspiránst? A Velünk a Város neve lesz feltüntetve a szavazólapon, és nem a pártlogó? Egy szervezet mögé „bújnak” be a jól ismert pártpolitikusok? Ezzel mennyit veszítenek pártidentitásukból, nem mosódnak el a határok például a Jobbik és az LMP között? Az ellenzéki pártszimpatizánsoknál ez hogyan fog lecsapódni?

Hiteles miskolciakat támogat a Jobbik

Ahogy korábban, úgy most is külön-külön megkerestünk minden ellenzéki pártot; először Jakab Péter küldte meg válaszait, csak ezt követően kaptuk meg az összellenzéki nyilatkozatot. A jobbikos frakcióvezető azt írta megkeresésünkre, számukra az a fontos, „hogy hiteles miskolciak vegyék fel a harcot” a fideszes politikusokkal szemben. Nem feltétel az sem – tette hozzá –, hogy a Jobbiknak tagja legyen az illető. Helyi lokálpatriótákról beszélt, akik nem egy pártot, hanem a lakosságot képviselnék a közgyűlésben. Őket láthatjuk most már egy fotón. Pártpolitikai szempontból tehát áldozatot is képesek hozni, állította Jakab.

Minden más csak kalandorkodás

Egység, többéves városvezetési tapasztalat és fiatalos lendület, világos program és jövőkép – ezt látjuk a Kriza Ákos vezette, miskolci kormánypárti képviselőcsapatnál. – Én úgy gondolom, hogy csak csapatban lehet gondolkozni és dolgozni – nyilatkozta Kriza Ákos, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje a minapi taggyűlésüket követően, ahol bemutatták a pártszövetség önkormányzati képviselőjelöltjeit.

Fidesz jelöltek
A Fidesz önkormányzati képviselőjelöltjei. Fotó: Mocsári László

Kiemelte azt is, „egy város vezetésében elengedhetetlen, hogy a polgármester mellett egy olyan többségi testület legyen, amely közösen tudja a városi feladatokat végiggondolni, végigvezetni, megtárgyalni a lakossággal”. – A mi csapatunk így állt fel: van polgármester-jelöltünk, már megvan az önkormányzati képviselőjelöltjeink közössége, van programunk és van világos jövőképünk. Ha bárki másként áll fel, az már kalandorkodásnak minősül – hangoztatta.

Pakusza Zoltán (b), a Mi Hazánk Mozgalom polgármester-jelöltje. Fotó: Juhász Ákos

Kriza Ákos kihívóinak száma mára kettőre nőtt: mint külön cikkünkben bemutattuk, Pakusza Zoltán is indul a választáson a Mi Hazánk Mozgalom színeiben – most már az a fő kérdés, hogy Veres Pál felvállalja-e, hogy ellenzéki jelölt?

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!