Ugrás a tartalomra

A II.Szinva Örökség Napok helyszíne a II.János Pál pápa tér

Fedor Vilmos
Utoljára módosítva
2023. augusztus 15. kedd 10:40
Hámorból lefelé fut, rohan a Szinva patak, fákat, bokrokat kerülget, apró hidakkal bújócskázik. Majd megpihenve egy nagy múltú gyárhoz ér, ahol 1782 óta papírt készít az ember. Gondoljuk csak el, élete 242 éves történetet idéz.

Minden korban kincsnek számított az itt készült papír, s mindehhez a szóban forgó patak rohanó vize szolgált segítségül. A gyár ma is működik, fő profilja a biztonsági papír gyártása. Több ország papírpénzéhez, útlevelekhez és más fontos iratokhoz készülnek a papírok. Sokan nem is gondolják, hogy amikor kezükbe veszik néhány európai ország papírpénzét a diósgyőri munkásember és legfontosabb munkatársa, a Szinva patak kincsét tartják markukban.

Aztán ahogy lejjebb ér a patak, már különös látogatókat fogad. Diósgyőrben gyakori vendégei a récék meg a különféle gázlómadarak. Utóbbiak kimért léptekkel le-föl járnak éles szemeik a rohanó vízben figyelmetlenül forgolódó apró halak után kutatnak. Aki türelmes, meglesheti a diósgyőriek „kolibrijét”, a víz felett cikázva repülő és csodálatos színekben pompázó jégmadarat. Amíg ők fentről keresik a patak víz alatti lakóit, addig lent bokrok árnyékából, kövek közé bújva pisztrángok, domolykók lesnek áldozatukra.

A II. János Pál pápa téren reggeltől estig van élet, van, aki a míves, diósgyőri vaskultúrát idéző híd korlátjára támaszkodva nézi a vizet, mások padokon ülve diskurálnak, megint mások a szépen kiépített Szinva-partig merészkednek, és megmártóznak a patak tiszta vizében. Agóra született itt az elmúlt évtizedben, a diósgyőriek barátságos találkozóhelye, egy új Szinva terasz, ahol néhány hét múlva – szeptember 8-10-e között - a Szinva Örökség Napok kiváló előadói szórakoztatják közönségüket.

Aztán a patak útja nagy királyunk díszes vidéki várához invitál bennünket jó néhány középkori hangulatot idéző épület között kanyarogva. Sok idő telt már el a vár felújítása, majd egy ötlettől vezérelt újjáépítése vagy átépítése óta, de még mindig épül. Nem baj, a Szinva ráér, megvárja, még akkor is, ha addig nagyon sok víz lefolyik rajta. A diósgyőriek nem felejtik el, hogy egykoron itt fogadta Nagy Lajos király a velenceiek küldöttségét, akik ajándékok sokaságával próbálták elnyerni a király kegyét, aki elrendelte, hogy ezentúl Velence főterén, a Szent Márk téren minden nap délben húzzák fel a magyar király tiszteletére az Anjou-liliomos lobogót. Ez így is lett, de a király néhány év múlva bekövetkezett halála után már másképp gondolták.

Diósgyőr nevét viseli egy nagy múltú sportegyesület, melynek labdarúgócsapata az ország egyik legnagyobb szurkolótáborának örvend. A Szinva vezet bennünket a DVTK impozáns stadionja felé, ahonnan már messzire hallatszik a szurkolók éneke. „Amíg élek én, nem érdekel más, csak a Diósgyőr, csak a Diósgyőr, csak a Diósgyőr.” A Szinva Örökség Napok szervezői is ott vannak közöttük, együtt énekelnek velük.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!