Ugrás a tartalomra

Csapadékvíz-elvezető rendszer épül a történelmi Avason

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 24. péntek 10:51
Megkezdődött az Avas északi oldalán a csapadékvíz-elvezetés kiépítése.

800 millió forintból épül a csapadékvíz-elvezető rendszer az Avas északi oldalán. 2021 januárra több mint 7 kilométeren csatornát, hordalékfogókat és több helyen térkőburkolatot kapnak a történelmi Avas utcái. Erről tájékoztatták a lakosságot kedden este. A beruházás azért szükséges, hogy a magasabban fekvő területekről a csapadékot a Szinvába vezetékeken át tudják elvezetni. A program része a szemléletformálás is, amely felhívja a figyelmet a fenntartható fejlődésre, a csapadékvíz újrahasznosítására.

Lakossági tájékoztató (Végh Csaba képgalériája)

Lakossági tájékoztatót tartottak az Avas csapadékvíz-elvezetésével kapcsolatos munkákról. A környéken ingatlannal rendelkezők többen elpanaszolták azt is, szinte már az egész domboldalt lemosta az esővíz a Rácz soron. Az Avasalja utca pedig olyan meredek, hogy nagyobb esőzéskor rengeteg törmeléket szállít a víz az úttestre. Beszéltek arról is, hogy annyi hordalékot visz el a csapadékvíz, hogy lassan elfogy az Avas.

Lakossági tájékoztatót tartottak a beruházásról. (Fotó: Végh Csaba)

Annak érdekében, hogy ez a jelenség megszűnjön, uniós és kormányzati forrásból rendbe teszik a történelmi Avas csapadékvíz-elvezető rendszerét. A kivitelező március elején elkezdte a munkát, ami az Avas északi oldalán több mint 7 kilométeren érinti a vízelvezetést. Fischer Ferdinánd, a FEDRID Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy a Rácz soron és a Mélyvölgy utcában jelenleg gépek és 15 ember dolgozik. Ez némi kellemetlenséggel is jár, ezért kérik a területen élők és a pincetulajdonosok megértését. Varga Tibor, a Miskolc Holding Zrt. projektvezetője ehhez hozzátette, hogy már épülnek a földárkok, előregyártott elemekből az övárkok. Mindenképpen megpróbálják rendezett formában elvezetni az Avasról a vizet, a mindenhol meglévő csapadékvíz csatornákba. A munkákat nehezíti, hogy a domboldal szűk utcái macskakövesek és a járművekkel nehezen megközelíthetők.

A kivitelezés már el is kezdődött. (Végh Csaba képgalériája)

A több mint 800 millió forintos program 15 százaléka fordítható útburkolatok és útszakaszok helyreállítására. Szunyogh László, Miskolc főépítésze arról beszélt, hogy ez a beruházás az Avas északi oldal 90 százalékának a vízelvezetését remélhetőleg megoldja majd.
A programban szemléletformálást is szeretnének megvalósítani, amelyben lakossági fórumokat is szerveznek. Felhívják a figyelmet a csapadékvíz újrahasznosítására, és a környezettudatosságra is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!