Ugrás a tartalomra

Csipet Jereván: kézzel csomózott történelem

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. július 14. szerda 14:58
Tizenöt roll-up mutatja be a tradicionális szőnyeggyártás múltját a városháza aulájában
Fotók: Beregi László

Kedden nyitották meg az Örmény szőnyegek című kiállítását. A 15 roll-up a tradicionális szőnyeggyártás múltját mutatja be. A kiállítást az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat a Budapesti Örmény Kulturális és Információs Központtal közösen szervezte.

Nem csak az szőnyegeken található gyakori szimbólumokkal ismerkedhetnek meg a látogatók a városháza aulájában berendezett kiállításon, de a magyarországi híres örmény szőnyegkészítőkről is olvashat.

- Néhány évvel ezelőtt találtam ki az ötletet: szerettem volna, ha Miskolcon is van valamilyen nyoma az örmény kultúra eme meghatározó részének – mondta lapunknak a kiállítás kapcsán Avanesian Alex az Örmény Kulturális Központ vezetője. – A jereváni  Örmény Történeti Múzeumban van egy csodálatos szőnyegtárlat. Erről gyűjtöttek össze különböző szakszövegeket – amiket lefordítottam magyarra –, katalógusokat és eredeti fotókat a számomra: ezekből lett a kiállítás törzsanyaga, amit kiegészítettem Magyarországra került örmény szőnyegkészítő családok történeteivel.

A kiállítást Szopkó Tibor alpolgármester nyitotta meg, aki elmondta, Miskolc büszke lehet arra, hogy a sok nemzetiséget és számos különböző felekezetet tömörítő, egykori kereskedőváros mára hazánk egyik legnagyobb településévé vált.

- Büszkék lehetünk arra is, hogy ennyi jól működő nemzetiségi önkormányzat van városunkban. Ha az itt élő nemzetiségek szellemiségét szeretnénk megismerni, akkor arra a kultúra nyit ajtót. Örményország esetében  pedig a legfontosabb kulturális alapot – a gasztronómia mellett – a szőnyegkészítés jelenti.

Az Örmény szőnyegek című kiállítás július 13-30. között tekinthető meg a Városháza Aulájában.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke