Ugrás a tartalomra

Csodájára járnak a Győri kapui kiskerteknek

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 14. kedd 13:33
A kertészkedés apropóján szerveződtek élő közösséggé a városrész idősei a környező lakóközösségekből.
A Gálffy Ignác utcán található előkert / Fotók: Mocsári László

Gyönyörű kiskerteket alakítottak ki a Győri kapusi lakosok a panelházak tövében. A kertészkedés színt visz a nyugdíjas lakók mindennapjaiba és közben lakóközösségüket is megörvendeztetik a látvánnyal. Az egyik miskolci csoportban is megjelentek fotók az előkertekről a közösségi médiában, ami bizonyítja, hogy megcsodálják őket az emberek. 

Sikerült felkutatnunk a Gálffy Ignác utcán tevékenykedő aktív csapat szervezőjét, aki elárulta, hogy négy éve sikerrel vettek részt a Kapuzörgető projekt keretein belül A Győri kapu legszebb kertjei, balkonjai versenyben az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) szervezésében. Czifrusz Natália, Miskolc főkertésze javaslatára a lakóközösség emléktáblát és emléklapot is kapott a szép kertjére, amelyben megköszönik, hogy tevékenységükkel szebbé teszik a várost. 

Emléktáblán köszönte meg a város a közösség tevékenységét

- 1985-ben a Bulgárföldről egy garzonból költöztem ide, amikor a közeli 40-es iskolába kezdett járni a fiam. Akkor még semmilyen zöldesítés nem volt a környéken – nyilatkozta szerkesztőségünknek Lajka Józsefné, a lakóközösség és a kertészkedő csoport motorja. 

- Utána elkezdtünk ásózni, gyomlálni és ültetni. Először büdöskét plántáltam, de aztán azt meguntuk és évelő virágokat tettünk a helyére. A közöttük lévő területet pedig kaviccsal szórtuk le. Később egyre több lakó hozott kedvére való növényeket és azokat is mindig elültettük. Az önkormányzattól pedig bokrokat kaptunk. Közben megtanultuk a kertészkedés csínját-bínját és egyre csodásabb lett az előkertünk. Mostanra rózsatövünk is van és sikerült sziklakertet kialakítanunk. Utoljára íriszeket, kövirózsát ültettünk. Jelenleg pedig a hagymavirág virít nagyon szépen – fejtette ki. 

Nem régen ültették az íriszeket

Megosztotta, hogy a kertet aktívan négyen-öten gondozzák, de a környező házakban nagyon jó a közösség és mindenben segítik egymást. Elmondta, hogy a nyugdíjasok szívesen találkoznak, gyakran kiülnek a ház elé beszélgetni, vagy szalonnát sütnek a házak mögötti szalonnasütőnél. Mindenszentek napja előtt október 30-án pedig elhunyt szomszédaikra emlékeznek, úgy, hogy gyertyákat gyújtanak a ping-pong asztalnál. 

Az aktív lakóközösség három tagja: Hevér Irén, Lajka Józsefné és Udvary Sándorné

- Három évvel ezelőtt megözvegyültem és 44 év után Ónodról Miskolcra, a Győri kapuba költöztem, ahol a szomszédokkal hamar összebarátkoztam. Jól érzem magam a városban is, mert remek közösség van itt, akik befogadtak. Felajánlottam a segítségemet a kertben és azóta a sziklakertet együtt gondozzuk a barátnőimmel – számolt be Udvary Sándorné

A szépséges sziklakert

- Ötvennégy évvel ezelőtt költöztünk ide, úgyhogy sok mindenkit ismerek. A férjem korábban elhunyt, ezért számomra nagyon sokat jelent az itteni összetartó lakóközösség. Délután 3 óra körül szoktunk lejönni, beszélgetni néhány órára a kerti padhoz. Minden nap azt várom, hogy jó idő legyen és jöhessek. Jó szórakozás nekem, hogy nemcsak a négy fal között tartózkodom egész nap, hanem itt vagyok a zöldben – mondta Hevér Irén

További hírek

Olvasnivaló