Ugrás a tartalomra

A dalok elszálltak, a zenekarok feloszlottak, könyv őrzi az emléküket

Miskolc Televízió/Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. november 12. vasárnap 12:15
Harmadik kötetében Bárdos István húsz miskolci zenekar történetét mutatja be.
Bárdos István életét kérd dolog határozta meg: a rockzene és az utazás. | Fotó: Mocsári László

A napokban a Miskolc Televízió stúdiójában járt Bárdos István zenész, író, idegenforgalmi szakember a hamarosan megjelenő „Miskolci rocklegendák” című új könyve apropóján.

„Az életemet két dolog határozta meg, az egyik a rockzene, a másik az utazás. Ez a két szerelem kísérte végig azt az ötven évet, amelyet a zenekarok kapcsán már az előző könyvemben is bemutattam. A hatvanas évek végétől egészen az ezredfordulóig elsősorban rockzenész voltam a Reflex együttesben, amely az Edda ellenlábasa volt” – kezdte egy kis visszaemlékezéssel Bárdos István. A kétezres években aztán jött a másik szerelem, az utazás. Idegenvezetőként hetven országban járt és a szakmában gyorsan kibontakozott a karrierje, saját utazási irodát nyitott, de mint mondja, ha kevesebb idő is jutott a zenére, azért az is mindig része maradt az életének.

Az írói pályán pedig már a harmadik könyvnél tart. A Miskolci rocklegendák című kötetben húsz miskolci, illetve Miskolcról indult együttest mutat be. Köztük olyan zenekarokat, mint a Héliosz, a Bíborszél, az Excelsior vagy az Edda.

„1962-ben az első Ki mit tud?-ot egy miskolci zenekar nyerte meg, a Tröszt. Erről is kevesen tudnak ma már. És ezt követően minden évtizedben volt egy kiugró banda a városban, olyanok is, amelyeket csak itt ismertek, de olyanok is, amelyeket az egész országban. Ilyen volt az Edda, amely 1978-ban beírta magát a magyar rocktörténelembe. Idővel a dalok elszálltak, a zenekarok feloszlottak, de úgy gondoltam, nem szabad hagyni, hogy méltatlanul a feledés homályába vesszenek. Ez adta a könyv ötletét, amelybe összegyűjtöttem húsz zenekar történetét a hatvanas évektől kezdve” – avatott be az író. Kiemelte, a történetek nemcsak a zenekarokról szólnak, hanem a korszak kulturális életéről is, és a városról is egy érdekes képet kapnak az olvasók. Ugyan sok zenész már az égi zenekarokban játszik, de a szerzőnek még sikerült számos élő pályatársat megtalálnia. Ezek a beszélgetések személyesebbé teszik a történeteket.

Bárdos István elmondta, a könyv által lefedett több mint ötven év is legalább három kisebb korszakból állt, az első az 1962-68-as, amikor olyan zenekarok tűntek fel, mint a Tröszt, a Héliosz, a Szinkron vagy az Építők és mások, amelyek meghatározóak voltak abban az időben. Gyakorlatilag ők hozták be a külföldi, főleg amerikai rockzenét az országba az ottani zenéket másolva vagy azok alapján saját számokat írva.

A nyolcvanas években aztán bejött a diszkó, ami sok rockzenekart kiszorított. A kilencvenes évektől újra divatba jött az élő zene, a koncertezés. Olyan bandák alakultak, mint például a polgárpukkasztó megjelenésű, Disco Express névre hallgató és hazánkban egyedülálló módon glam rockot játszó zenekar, amely 1996 nyarán alakult Miskolcon.

„Ha ennek a könyvnek van pozitív oldala, az éppen az, hogy erről az időszakról ad egy korképet, és arról, hogyan élték ezt meg az akkori zenekarok” – vélekedik a szerző.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!