Ugrás a tartalomra

Deák Bill Gyula újra Miskolcon! A blues királya az Adyban koncertezik

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 11. szerda 15:40
Bill utoljára februárban lépett fel zenekarával a Becherovka Miskolci Farsangon, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az ő koncertjén voltak a legtöbben ezen az ingyenes rendezvényen. Az Adyban 2017 novemberében játszottak egy teltházas bulit, most – december 20-án – vélhetően ugyanilyen lelkes fogadtatásban fog részesülni.

Deák Bill Gyula november 8-án töltötte be 71. életévét, így ez a koncert talán egy kis születésnapi jelleget is ölthet. Az énekes az 1978-ban indult Hobo Blues Band-del lett országosan ismert, az István, a királyban játszott Torda –táltos- szerepével a szélesebb közönség is megismerhette.  1984-től jelennek meg sikeres szólólemezei, 2008-ban Artisjus-díjat kapott, abban az évben Kőbánya díszpolgára lett, 2009-ben megkapta a Fonogram Életműdíjat, majd 2012-ben A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is. Gyakran „a magyar blueskirályként” emlegetik, de Bill Kapitánynak is szokták szólítani. 1984-ben a Budapest Sportcsarnokban Chuck Berryvel közösen lépett fel, aki így vélekedett róla: „Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam!”

Orszáczkyt Jackie, a legendás Syrius énekes basszusgitárosa emlegette elsőként királyként, erre Bill így emlékezik: Sokat köszönhettem neki, rengeteget tanultam tőle. Ő volt az első, aki kimondta, hogy Magyarországon Bill a blues királya. Az ő szavának pedig itthon súlya volt. Sokszor énekeltem a zenekarával, a Syriusszal, aztán Radics Bélával, Bencsik Samuval – a legjobbakkal.

Az énekes a blues életérzést így foglalta össze: „Gyerekkoromban egy ötször ötös szobában laktunk hatan, négy gyerek és a két szülő. Örültünk a cukros-zsíros kenyérnek, de egy almának is. Aki nem kapott elég pofont az élettől, sosem nélkülözött, nem tudhatja, miről szól ez az egész. Én kaptam bőven."

További hírek

Olvasnivaló