Ugrás a tartalomra

Diáksportfesztivál a Miskolci Atlétikai Centrumban

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 22. szerda 13:03
Az első Diáksportfesztivált tavaly rendezték meg, idén három helyszínen tartják a tavaszi etap rendezvényeit, közülük volt az egyik Miskolc. Ősszel folytatódik a következő hármas sorozat.
Juhász Ákos képgalériája!

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSz) kísérleti jelleggel teszteli az alsó tagozatos gyerekek körében a fesztivál típusú sporteseményeket. Ezek az események a sportban tehetséges diákok felfedezését szolgálják, valamint azt is, hogy a sportélményeken keresztül a gyerekek életébe beépüljön a napi legalább hatvan percig tartó testmozgás. A fesztivált Dombi Rudolf nyitotta meg. – Fontosnak tartom, hogy megismertessük a gyerekeket a sportolással, válasszanak valamilyen sportot, továbbá közösségben lehessenek, ahol barátokra tehetnek szert. Én a sportnak köszönhetem mindent, a családomnak és az országnak az örömét is – hangsúlyozta a magyar olimpiai és Európa-bajnok kajakozó.

Kókai Dávid, a Magyar Diáksport Szövetség projektjének szakmai vezetője elárulta, mit jelent a DO60 elnevezés. – A do az angol csinálni ige, ehhez pedig hozzájön az a napi percszám, amennyit a gyerekeknek kell tölteniük testmozgással. A fesztiválon az alapvető mozgáskészségeket tudják elsajátítani a kicsik a közös sportolással, ezáltal fejlődik a szociális kompetenciájuk. Szeretnénk, ha megszeretnék a sportot és életvitelükké válna. Valamint szeretnénk ösztönözni a pedagógusokat arra, hogy hasonló rendezvényeket hozzanak létre – összegzett Kókai Dávid.

Nyolc helyszínen kellett megoldaniuk kétszáz első-másodikosnak, majd kétszáz harmadik-negyedikesnek feladatokat. Karikán átrúgni a labdát, szlalompályán végigvezetni azt, vagy éppen különböző akadályokat átugrani. Tehát csapatjátékra hívtak a szervezők hat miskolci és négy környékbeli város iskoláit. Jöttek Kistokajból, Nyékládházáról, Bőcsről és a Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolából.

Szabóné Korondi Ildikó, a Könyves Kálmán Általános Iskola testnevelő tanára elmondta, a húsz gyermek közül, akivel érkeztek, már többen versenyeztek. – Vannak itt olyan elsősök és másodikosok, akik harmadik helyezést értek el országos elődöntőn. Vagy éppen kosaras és focista lányokat is elhoztunk magunkkal. Az ő tudásukat nagyon jól tudjuk kamatoztatni az ilyen sporteseményeken.

További hírek

Olvasnivaló