Ugrás a tartalomra

Díjesővel indul a Miskolci Nemzeti Színház kétszázadik évada

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 15. péntek 14:45
Még alig indult el az idei színházi szezon, a miskolci teátrum máris négy díjat tudhat magáénak.
Fotók: MNSZ

A hónap elején A miniszter félrelép című előadás mérette meg magát a VIDOR fesztiválon Nyíregyházán, ahol a Keszég László rendezésében készült produkció kapta a legjobb nagyszínpadi előadásnak járó DOTTORE-díjat, amelyet október 19-én személyesen adnak majd át a társulatnak A miniszter félrelép 19 órakor kezdődő előadásán.
 
A színház művészeti vezetője, Szabó Máté is elismerésben részesült, az ő rendezésében készült A fösvény című előadás (Szolnoki Szigligeti Színház) kapta a CAPITANO-díjat a legjobb rendezésért. Az előadás emellett bezsebelte a legjobb díszletért járó PANTALONE-díjat is.

A sikerözön alig egy héttel később már a Városmajori Szabadtéri Színpadon folytatódott, ahol a Szemle Plusz program keretében mutatkozott be a miskolci közönség egyik, talán legjobban szeretett előadása, a Feketeszárú cseresznye. A budapesti közönséget is sikerült elvarázsolnia a társulatnak, hosszú percekig tartó álló vastapssal ünnepelték a Szőcs Artur rendezésében készült előadást.

Nem csupán a nézők, de a Szemle Plusz szakmai zsűrije – Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő, Trokán Péter érdemes művész, Jászai Mari-díjas színész, Kúnos László József Attila-díjas műfordító és Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója – is el volt ragadtatva az előadástól, ugyanis a Feketeszárú cseresznyét választották meg a Szemle Legjobb előadásának. Lajos András színművész kapta a Legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, Simon Zoltán színművész pedig Peremartoni Krisztina saját alapítású díját kapta meg a Szemlén, amellyel tehetséges fiatal művészek munkáját szeretné elismerni, illetve a kultúra magántámogatásának szükségességére hívja fel a figyelmet.

Mindezeken felül van még egy miskolci illetékességű várományos, ugyanis Simon Zoltánt az idei Színikritikusok díjára is jelölték a Legjobb férfi főszereplő kategóriában a Rusznyák Gábor által rendezett A „K” ügy című előadásban nyújtott alakításáért.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!