Ugrás a tartalomra

Diósgyőrben virágzik a népművészet

minap.hu//Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2022. május 21. szombat 17:03
Tizennyolcadik alkalommal hirdette meg az idén negyven éves Fügedi Márta Népművészeti Egyesület a Virágzó Népművészet című tárgyalkotó pályázatát, amelynek a díjátadója szombaton volt a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban.

A Virágzó Népművészet egy újabb olyan tényező, ami miatt Miskolc helyet követel magának Magyarország térképén. Az országos alkotópályázatra 260 tárgy érkezet be, ebből mintegy 190-et állítottak ki a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban, ahol június 26-ig tekinthetők meg a népművészeti alkotások.

Képgalériánk a kiállításmegnyitó-díjátadóról; Fotók: Mocsári László

Gergye Zoltán, az idén Miskolc város Civil Díja elismeréssel kitüntetett Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke a Miskolc Televízió kérdésére elmondta, nem szabtak meg külön kategóriákat a pályázás feltételeként. Az egyetlen kritérium az volt, hogy „a környezetünkben fellelhető tárgyak és viseletkiegészítők” körébe tartozzanak a pályamunkák.

A konkrét alkotásokat Viszóczky Ilona, a Herman Ottó Múzeum etnográfusa értékelte. Úgy fogalmazott, hogy a „népművészeti mintakincs újraalkotását várták” visszaköszönni a pályaművekben, emellett a modern, újító, feldolgozó tárgyaktól sem zárkóztak el.

Érkeztek munkák fazekasoktól, hímzőktől, ékszerészektől, gyöngyfűzőktől, viseletkészítőktől, bőrművesektől és másoktól. Az egyik legerősebb szakág a fafaragás volt – tudtuk meg Viszócky Ilonától.

A megnyitón a terület önkormányzati képviselőjeként Varga Andrea alpolgármester is köszöntötte a művészeket. Dicsérte a szervezet tevékenységét, amit idén Miskolc is elismert a Civil Díj formájában. „Diósgyőr életében nagyon fontos tér és lehetőség a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóház” – utalt az intézménynek a városrész életében betöltött szerepére.

„A tárgyak itt olyan üzenetet hordoznak, hogy van egy közös gyökér, ami összeköt minket. Ez egy otthonosságérzet, amelytől jól és biztonságban érezzük magunkat. Ez a tér a diósgyőriek számára egyfajta közösségi tér is” – mint fogalmazott.

A díjátadással egybekötött kiállításmegnyitón beszédet mondott még Kovács J. Attila, a BOKIK kézműipari tagozatának alelnöke, illetve Ács Gyula népzenész játszott a megjelenteknek. Ezt követően szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők.

További hírek

Olvasnivaló