Ugrás a tartalomra

DK: az "orbáni infláció" egyre nagyobb szenvedést okoz

MTI
Utoljára módosítva
2022. november 19. szombat 13:27
A DK árnyék-pénzügyminisztere szerint az "orbáni infláció" egyre nagyobb szenvedést okoz a magyar embereknek.


Bodnár Zoltán szombati online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy kétségbeesett vásárlókkal vannak tele a boltok, és rengetegen várják szorongva a számláikat.
    
"Ha csak az egy év alatt bekövetkezett 40 százalékos élelmiszer-drágulást nézzük, tény, hogy ekkora infláció a Rákosi-korszak óta nem sújtotta Magyarországot" - jelentette ki.
    
Azt hangoztatta, hogy az Orbán-kormány Európa legmagasabb, 27 százalékos általános forgalmi adójával (áfa) "nyerészkedik a magyar emberek nyomorán".
    
Az árnyék-pénzügyminiszter kijelentette: Orbán Viktor miniszterelnök "egyszerűen hazudik, amikor azt állítja, hogy nem szavazta meg az Oroszország elleni szankciókat, és hazudik akkor is, amikor azt mondja, hogy az árstopok mérséklik az inflációt".
    
Úgy vélekedett, hogy az újabb árstopok bevezetése szemfényvesztés, az csak fokozza a pénzromlást, azonnali beavatkozás kell "a katasztrofális hatású orbáni infláció megállítására".
    
A legalapvetőbb élelmiszerek áfáját most 0 százalékra kell csökkenteni, majd áprilistól 5 százalékban lehetne megállapítani, ez utóbbi szintre kell levinni a gáz és az áram áfáját is - mondta.
    
Ki kell terjeszteni az állami rezsitámogatást valamennyi kis- és középvállalkozásra és meg kell adóztatni az olyan extraprofitot termelő cégeket, mint amilyenek "a kormányközeli üzletemberek kezében lévő kaszinók" - hangsúlyozta.
    
A forintárfolyam stabilitása érdekében az árnyék-pénzügyminiszter szerint ki kell jelölni az euró magyarországi bevezetésének céldátumát.
    
Bodnár Zoltán arról is beszélt: a rendszerszintű korrupció felszámolása szükséges azért is, hogy Magyarország hozzájusson az európai uniós forrásokhoz.
    
A felsorolt intézkedések nélkül a magyar emberek szenvedése fokozódni fog - mondta az árnyék-pénzügyminiszter.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!