Ugrás a tartalomra

A DK elutasítja a pedagógusok újabb megfélemlítését

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 23. csütörtök 10:02
Szeptembertől egy új teljesítményértékelési rendszer bevezetését tervezi a Fidesz-kormány a pedagógusok számára. A Demokratikus Koalíció Miskolci Szervezete elutasítja a megfigyelésre és megfélemlítésre alapuló szisztémát.
Fotó: Mocsári László

Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció miskolci parlamenti képviselője úgy fogalmazott: a kormány tavaly év végén jelentette be azt az új, szeptembertől bevezetésre kerülő pedagógus-teljesítményértékelési rendszert, amely az objektív szempontok figyelembevétele helyett a tanárok megfigyelésére és megfélemlítésére épülne. 
Nem elég ugyanis, hogy az Európai Bizottságnak tett kötelezettségvállalásaik ellenére Orbánék ismét nem egyeztettek a szakma és a szakszervezetek képviselőivel, de a tervezett értékelési szisztémában mérnék a pedagógusoknak a feletteseik iránti lojalitását, megfigyelnék aktivitásukat a közösségi oldalakon, és ez alapján – az ígéretek ellenére – egy külső vezető döntene fizetésük emeléséről vagy csökkentéséről.

A DK Miskolci Szervezete felháborítónak tartja és visszautasítja a tanárok megfigyelésére és megfélemlítésére épülő új pedagógus-teljesítményértékelést, amely a legsötétebb diktatúrák oktatáspolitikáját idézi, ahol az elsődleges cél a kedves vezetőnek való megfelelés, és nem a szakmaiság volt. 

Követelik, hogy az oktatás problémáiról kezdődjön széles körű szakmai vita az érintettek, vagyis a szakmában dolgozók, a szakszervezetek, az oktatással foglalkozó civilszervezetek és szakemberek bevonásával. Továbbá a Demokratikus Koalíció Árnyékkormánya javaslatának megfelelően követelik a pedagógus-alapbérek azonnali, legalább 45%-os megemelését, a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók bérrendezését, a tanárok és a tanulók terheinek csökkentését és a sztrájkjog visszaállítását a közoktatásban - áll a Demokratikus Koalíció Miskolci Szervezetének közleményében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!