Ugrás a tartalomra

A DK  törvényjavaslata, hogy a magyar egyetemek visszakerülhessenek az Erasmus programba

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 10. kedd 20:48
Törvénnyel tiltaná be a Demokratikus Koalíció (DK), hogy állami vezetők és hivatalban lévő képviselők helyet kaphassanak az alapítványi irányítású egyetemek kuratóriumaiban - adta hírül közleményében a párt miskolci szervezete. 

Azért jutott erre a döntésre a DK, mert sajtóértesülések szerint az EU 21 magyar egyetemet zárt ki - többek között a Miskolci Egyetemet is -  az Erasmus programból amiatt, hogy ezeket az Orbán kormány fideszes politikusok vezette alapítványokba szervezte ki.

Hegedűs Andrea, a DK miskolci országgyűlési képviselője felháborítónak tartja azt, hogy miskolci egyetemisták és oktatók lássák kárát annak, hogy a magyar kormány semmibe veszi az EU jogállamisági határozatait. Olyan programoktól eshetnek el a miskolci egyetemisták és oktatók, mint például az Erasmus +, ahol tavaly csaknem 8800 diák és 4000 felsőoktatási dolgozó kapott lehetőséget arra országosan, hogy külföldön képezze magát.

- Az Európai Bizottság már 2021-ben és 2022 őszén is jelezte: nincs rendben az állami egyetemek fideszes alapítványokba űzése, és nem látnak garanciát arra, hogy a kiszervezett egyetemek átláthatóan gazdálkodnak majd a rájuk bízott vagyonnal - írja a közlemény, megemlítve azt is, hogy az intézmények több száz milliárdnyi közpénztámogatást kaptak. Ebből futja jól megfizetni például a Miskolci Egyetem kuratóriumának elnökét, Varga Judit igazságügyminisztert és a grémium tagjait, köztük Veres Pál polgármestert: ők ketten ugyan azt ígérték, nem veszik föl a pénzt, de tavaly nyáron már kéthavi összeget utaltattak a számlájukra (2,8 és 2,4 millió forintot). A többiek tiszteletdíja – 2020.  augusztusától számolva - jóval meghaladta már a 20 milliót. Az EB egyik feltétele volt, hogy a kormány szüntesse meg a jelenlegi helyzetet - fűzte hozzá Hegedűs Andrea.

- Orbán Viktor semmit nem tett, ennek pedig most súlyos következményei vannak: 21 magyar egyetem marad ki az Erasmusból, a döntés pedig akár a cserediákprogramot is érintheti.

A Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújt be azért, hogy a magyar egyetemek visszakerülhessenek az Erasmus projektbe. A DK törvényjavaslata megtiltja, hogy az alapítványi irányítású egyetemek kuratóriumaiban állami vezetők és hivatalban lévő képviselők kaphassanak helyet, ezzel pedig elhárul az az összeférhetetlenség. Láthatóan mára a DK és az Árnyékkormány jelenti az egyetlen reményt arra, hogy a magyar hallgatók továbbra is biztosan részt vehessenek a legsikeresebb európai programban - summáz a közlemény.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!