Ugrás a tartalomra

Döntött a Közgyűlés: TILOS az avar és kerti hulladék égetése

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 08. kedd 09:55
Döntött Miskolc közgyűlése: már az őszi „égetési szezonban” is tilos az avar és kerti hulladékok elégetése Miskolcon. Az intézkedés célja, hogy a lakosság egészségi állapotát veszélyeztető tényezők csökkenjenek és javuljon a levegő minősége.

A 2005-től érvényben lévő helyi szabályozás meghatározott időszakokban lehetőséget adott a kerti hulladékok égetésére. Ezt a rendeletet a közgyűlés augusztus 28-i ülésén hatályon kívül helyezte. Ami azt jelenti, hogy szeptember 1-től Miskolc közigazgatási határain belül tilos az avar és kerti hulladék elégetése.

A kerti hulladékok égetése során jelentős mennyiségű káros és rákkeltő anyag kerül a légtérbe elszennyezve egész városrészek levegőjét és sok bosszúságot okozva az ott élőknek. A tiltás célja, hogy a kerti hulladékok égetése megszűnjön Miskolcon, a lakosság szakítson ezzel a rossz „hagyománnyal”, amely nemcsak a levegőt, hanem a talajt és az élővilágot is károsítja.

Felhívjuk a lakosság figyelmét a jogkövető magatartás gyakorlására. A MIÖR munkatársai ellenőrizni fogják az égetési tilalom betartását és annak megszegését akár bírsággal is sújthatják!

És mit csináljunk a keletkező avarral és zöld hulladékkal? Komposztáljunk! Ehhez nyújt segítséget az Önkormányzat LIFE HungAIRy integrált projekt segítségével induló komposztálási programja, amelynek keretében a hungairy@miskolc.hu e-mail címen lehet jelentkezni ingyenes komposztládáért. A HungAIRy LIFE IP (LIFE17 IPE/HU00017) projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg. Komposztáláskor elbomlanak a növényi részek és humuszos anyag keletkezik, amely a boltban kapható virágföldhöz hasonló, vagy akár még jobb minőségű tápanyagdús talaj.

2021. január 1. után országosan is TILOS lesz a lábon álló növényzet, valamint az ingatlanok használata során keletkezett növényi hulladék szabadtéri égetése. A szabályozásnak elébe menve, példamutató módon Miskolcon már idén ősztől tilos az égetés, ami hozzájárul majd a szmoghelyzet javulásához, a városlakók egészségének megőrzéséhez és egy élhetőbb, Zöld Miskolc kialakításához.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!