Ugrás a tartalomra

Dróniában kalandoztak a miskolci fiatalok

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. május 16. csütörtök 15:36
A kiber tér veszélyeire és az online bűncselekményekre hívták fel a figyelmet a középiskolásoknak szóló eseményen.

Az országos Drónia Roadshow harmadik állomása Miskolcon volt. Csütörtökön a Bláthy Ottó Villamosipari Technikumban tartott programokat a rendezvénysorozat kezdeményezője és fő szervezője a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége, Drón Tagozata. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság (B-A-Z VMRFK) társszervként vett részt a rendezvényen. A rendőrszakmai előadások és gyakorlati bemutatók ezúttal egybeestek a Kiber Est szakmai programjaival. 

Az országos roadshow-t ebben a tanévben kezdték el, az első félévben a Honvédség szervezésében, a második félévben a rendőrség és a szolgálataik együttműködésével – mondta Örmény Georgina Viktória, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége Drón Tagozatának elnöke. Középiskolások és pedagógusaik számára kétnapos turnusokban, azaz egy helyszínen két napig tartanak a programok. Miskolc a legek állomása, hiszen a rendezvénysorozatban eddig a rekordtartó város a résztvevők számát tekintve – hangsúlyozta az elnök. 

A kiber tér és a mesterséges intelligencia térnyeréséről, valamint a kiber tér védelméről tartottak előadásokat és azokhoz kapcsolódó bemutatókat. Továbbá a drón felhasználási területeire, magyarországi szabályozására hívták fel a fiatalok figyelmét. A roadsow szándéka az ismeretterjesztés és oktatás. Örmény Georgia Viktória egy fontos információt már a megnyitón megosztott a jelenlévőkkel, hogy a drónokat nem csupán a levegőben kereshetjük, hiszen léteznek földön és vízben közlekedő fajtáik is. 


A történelem során már megszokhattuk, hogyan fejlődik a technológia. Mindig előbb volt meg a támadófegyver és csak utána a védelem – a kard, majd azt követte a pajzs – mondta Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. Manapság azonban olyan gyorsan fejlődik a technika, hogy nem is gondoljuk, milyen és mennyi veszélynek vagyunk kitéve – jegyezte meg. A sok elektronikus kütyü, ami körülvesz minket bűncselekmények elkövetésére is alkalmas. A drónokat pedig a haditechnikában is használják, ezért jó, ha a fiatalok tájékozottak, és kellő ismerettel rendelkeznek erről a világról. 


A kiber tér használata a mindennapok részévé vált, ezért nagyon fontos, hogy felkészüljünk mi is, hogy elkerüljük az online térben történő bűncselekményeket – hívta fel a figyelmet Simkó Imre r. alezredes a B.-A.-Z. VMRFK Bűnmegelőzési Osztályának osztályvezetője. A technológiai eszközök, az online veszélyek és a mesterséges intelligencia bűnözésre gyakorolt hatása már itt vannak velünk a jelenben. A szervezett bűnözésben is egyre inkább megjelennek az online bűncselekmények, hiszen kis befektetéssel, jelentős összeget tudnak szerezni – vélekedett az alezredes. 

A megnyitóbeszédek után a rendőrség szakmai előadások tartott egyebek mellett az online térben elkövetett jogsértésekről és azok következményeiről, valamint a rendőrségi drónok használatáról a közlekedésrendészeti területen. A fiatalok toborzással is várták, illetve bemutatkozott a Mátrix csoport, valamint a 112-es segélyhívó központ. Továbbá volt bűnmegelőzési információs pult, kiber-kvíz és prevenciós tanácsadás, kábítószervizsgáló eszköz bemutatása és ujjlenyomat-vétel is. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!