Ugrás a tartalomra

Ebéddel is vár minket a Népkert a Délidőben

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 19. csütörtök 18:14
„Sajtótájékoztató Délidőben”, ezzel a rejtelmes címmel kaptunk meghívást a Népkerti Vigadóba csütörtökön éppen dél körüli időpontra, ahol aztán kiderült, hogy ez a délidő nem az a Délidő, amire az ember gondolna.
Péntektől várja a vendégeket a Délidő Étterem a Népkertben, nem csak délidőben. Fotó: Osztie Tibor

Kiderült ugyanis, hogy ez a szó most nem a tájékoztató időpontját jelöli, hanem a Népkerti Vigadó közelmúltban felújított éttermének új neve, amely természetesen nem csak a déli ebédhez kínál finom fogásokat, nagyon korrekt áron, hanem az év háromszázhatvanöt napján bármikor tárt karokkal és jó ételekkel várja a vendégeket. Amint azt Barkóczi Istvántól, a Népkerti Vigadó tulajdonosától megtudtuk, közel százmillió forintból teljesen az alapoktól, szó szerint a falaktól kezdve építettek fel egy minden tekintetben huszonegyedik századi konyhát és regionális alapanyagokra támaszkodó, jórészt hagyományos magyar és borsodi fogásokat kínáló új étlapot állítottak össze. A koncepciójuk lényege, hogy tájidegen ételek helyett a megszokott ízeket kínálják, úgy, mintha a nagymama főzte volna, ha lehet, még annál is jobb minőségben. 

A jó ételek mellé, a korábbi évekhez hasonlóan, igényes kulturális programokat is hoznak majd az ősz folyamán a belváros vonzó, zöld szívébe, a Népkertbe. Miskolc ikonikus vendéglátóhelyének, a Népkerti Vigadónak a 2017-es tulajdonosváltás óta kiemelt célja, hogy a város egyik legmagasabb gasztronómiai minőséget prezentáló étterme és egyben közösségi tere legyen. 

- Azt szeretnénk, ha a Vigadó a parkkal együtt egy ékköve lenne a városnak. Erre szinte predesztinál a már több mint száz éves múlt is, amely azt parancsolja, hogy töltsük meg élettel a Vígadót, hiszen elődeink is ide jártak szórakozni, itt élték a hétvégéket, sőt, egy időben népszerű reggelizőhely is volt, ahová szívesen ültek be a vendégek egy kávéra, a reggeli újsággal munkába menet – emlékeztetett Barkóczi István. 

Felidézte, az elmúlt években is voltak fejlesztések, amelyek arra irányultak, hogy ezt a parkot olyan színvonalas közparkká tegyék, amely méltó Miskolchoz. A belvárosi parkok a világon mindenütt az adott város ékkövei, amelyek nem csak oxigént adnak az embereknek, hanem egyben a szórakozást is szolgálják. Ebben van még teendő Miskolcon is, el kell érni, hogy a belvárosi látnivalók, mint például a Kálvária dombi stációk, a kilátó és a Népkert egy turisztikai egységet alkosson. A Vigadó lehetne egy túra kiinduló és érkezési pontja. Itt lehetőségük van megpihenni, és az étteremben elfogyasztani néhány finom falatot. 

Még több fotó a galériában!

A tulajdonos elmondta, miután 2017-ben megvásárolták a Vigadót, jelentős felújításokat eszközöltek, elsősorban az épületen, azonban két rész akkor kimaradt, a konyha és a terasz. Ezt a hiányosságot sikerült most pótolni, az étterem konyhája mintegy százmillió forintból, szakértők tervei alapján újult meg. Nem csupán a legkorszerűbb gépekkel és felszerelésekkel gazdagodott, hanem újjászervezték, racionalizálták a munkafolyamatokat is, amelyekhez még – ha kellett – a falakat is átrendezték. A munka idejére az étterem bezárt, és a mostani újra nyitás jó alkalom lett arra, hogy ha már minden új, a név is az legyen. 

A megújulás egyik mozgatórugója Bajusz Gergely gasztronómiai tanácsadó hangsúlyozta, most új fejezet kezdődik a Hajós Alfréd által tervezett százhúsz éves épület történetében. A Népkerti Vigadóban működő Délidő Étterem célja, hogy minden korosztály számára klasszikus ízeket kínáljon, otthonos környezetben. 

- Az új étlapunkon olyan ételek szerepelnek, amelyek mindannyiunk számára ismerősek. Igazi otthoni ízek, amelyek felidézik édesanyánk, nagymamánk konyhájának ízeit, illatait. Kiemelt fogásunk például a már harminc éve változatlan recept alapján készített „Vígadó húsleves”, egy klasszikus borsodi tyúkhúsleves, amely minden részletében a hagyományokat követi: csigatésztával, a levesben főtt töltelékkel, ahogy a nagymamánk csinálta – ismertette Bajusz Gergely. 

Hozzátette, ez a leves maga is szimbóluma mindannak, amit a Délidő Étterem képviselni akar: a hagyományok tiszteletét, a család melegségét és az otthon ízeit. A gasztronómiai tanácsadó szerint a Délidő nemcsak az ételeiről, hanem a különleges atmoszférájáról is híres lesz, hiszen gyönyörű környezetben helyezkedik el, ahol a természet és a meghitt hangulat találkozhat. 

A Vigadó az őszi szezonra nem csak a megújult éttermével és finom harapnivalókkal készül, hanem kulturális programokkal is, amelyekről Barkócziné Kertész Kata igazgató beszélt a sajtónak. 

- „Élmény a történelmi falak között”, így hangzik a Népkerti Vigadónak a szlogenje, és mi valóban arra törekszünk nap, mint nap, hogy emlékezetes pillanatokban, élményekben ne legyen hiány. Folyamatosan keressük a megújulás lehetőségeit, igyekszünk jó ötleteket megvalósítani, hogy ide vonzzuk a vendégeket. Már 2022-ben elindítottunk egy sorozatot, „Vacsoraszínház” címmel, amelynek négy előadása volt, igen nagy sikerrel. Úgy láttuk, hogy ezzel egy új lehetőséget teremtettünk ahhoz, hogy a miskolciak találkozzanak a kultúrával, miközben a kulináris élvezeteknek is hódolnak. Kialakult egy törzsközönségünk is, amely igényli a folytatást. Ez ösztönzött arra, hogy ezen az őszön is különböző művészeket hívjunk meg a Vigadóba – tudtuk meg az ügyvezetőtől. 

Megtudtuk, pénteken este lesz a Délidő Étterem hivatalos megnyitója, latinos zenével és tánccal. Október 10 és 27-e között csatlakoznak az országos étterem héthez, amikor kedvezményes áron fogyaszthatnak a vendégek. Nyári Károly és leánya Nyári Edit október 18-án érkezik a Délidő Étterem színpadára, a Vacsoraszínház keretében. November 11-én az elmaradhatatlan Márton-napi libavacsorára invitálják az ínyenceket. Tizenötödikén Gájer Bálint Voice & Piano, zongora-ének duó műsorát láthatja a közönség a bálteremben. Az év méltó lezárásaként exkluzív szilveszteri programot kínálnak. Közben folyamatosan nyitva lesz a Délidő Étterem, ahol minden nap várják az éhes vendégeket, akár ebéd menüvel is, amelynek minőségéről magunk is meggyőződhettünk. A Miskolcon ma barátinak számító menü áráért korlátlan levesfogyasztás és az új étteremben készült főfogás jár, nem mindennapi helyen.   

Barkócziné Kertész Kata ráirányította a figyelmünket arra, hogy a megújult gasztronómiai kínálatuk mellé péntek és szombat esténként élőzenét szolgálnak fel, vasárnap családi büféebéd teszi teljessé a napot. Azok se csodálkozzanak, akik találkoznak velük az utcán, például legközelebb a Miskolci Pikniken, mert van egy szintén újnak számító attrakciójuk a Vígadó KicsiSéf, amely egy latin hangulatú ételeket kínáló food truck, amelyből egy fiatal kollégájuk kínálja a jobbnál jobb falatokat. A piknik gasztro-programjában is részt vesznek, szombaton az Erzsébet téri színpadon látványfőzés keretében mutatják be tudásukat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!