Ugrás a tartalomra

Egész évben ünnepelnek az avasi reformátusok

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. február 25. vasárnap 08:17
Idén 535 éves az avasi református templom, és 470 éves a Miskolc-Avasi Református Egyházközség.
Fotók: Osztie Tibor

Kettős jubileumot tart ebben az évben az avasi református gyülekezet. A közösség joggal lehet büszke rá, hogy a város legöregebb, középkori műemlék temploma, „Miskolc Notre-Dame-ja” ad számukra otthont.

A jeles évfordulók kapcsán több rendezvényt is szerveznek. Az egyházközség születésnapját egy református bállal indítják áprilisban a Lévay József Református Gimnázium sportcsarnokában. A ma ismert templom megépülésére június 29-én egyháztörténeti konferencia keretében emlékeznek. Az azt követő vasárnapon, 30-án pedig hálaadó istentiszteletet tartanak. Ezzel megnyitják a jubileumi évet és az ehhez kapcsolódó programsorozatot.

A visszatekintésben Gulyás Marcell, az egyházközség presbitere volt segítségünkre.

Többször leégett

- Az avasi templom múltja egészen az 1200-as évek elejéig nyúlik vissza. A jelenlegi a negyedik épület a sorban. Az első egy fából készült templom volt, amiről csak egy korabeli feljegyzésből tudunk. Az írásos forrás az 1241-es tatárjárásról számol be, amikor a templom leégett – nyilatkozta lapunknak Gulyás Marcell.

Elmondta, hogy régészeti feltárások tanúskodnak róla, hogy a templom újjáépítése 1260-ban kezdődött meg. Az első kőből készült, kisméretű, román stílusú Isten háza két évtizedig épült. Viszont 1285-ben ismét leégett a nogai tatárok újabb támadása során. Szűk ötven éven belül, 1323-ban azonban már újra román stílusú templom állt az Avason, illetve akkori nevén a Szent György- hegyen.

Kinőtte a gyülekezet

- Nagy Lajos király idejében a helyi gyülekezet kinőtte a templomot, ezért úgy döntöttek, hogy átépítik. Késő gótikus, háromhajós csarnoktemplom épült körüljárhatós szentéllyel. Akkor még gazdagon festett freskókkal és toronnyal is rendelkezett. Mivel, ahogy ma, úgy már a korban is több száz fő befogadására alkalmas volt. Még országgyűlést is tudtak itt tartani az ország három részre szakadásának idején – részletezte a presbiter.

1489. június 26-án ért véget az újjáépítés, aminek idén ünnepeljük az 535 éves évfordulóját – hangsúlyozta. Majd megosztotta, hogy erről egy latin nyelvű szövegtöredékből tudunk, ami a régi templombelsőből maradt fenn. Továbbá hogy akkor még Szent István vagy Szent Király plébániatemplom néven adták át a katolikus gyülekezetnek.

Reformátussá lett

- Fontos időszak volt a közösség életében a reformáció kora. 1543-ban Dévai Bíró Mátyás, a „magyar Luther” érkezett Miskolcra, de nem igazán talált követőkre. Mivel a város nem fizetett adót a töröknek, ezért 1544-ben feldúlták, és a templomot ismét felgyújtották. Az állatok és az emberek nagy részét pedig elhurcolták Miskolcról – ismertette a téma szakértője.

A tűzben a nyugati torony hátrafelé dőlt, és beszakadt a mennyezet, megsérültek a falak, illetve elpusztult a berendezés. 1560-ra a városban megtörtént a vallásváltás, és a reformátusok kerültek túlnyomó többségbe. Így három év múlva a templomot már ők kezdték el újjáépíteni. 1569-re pedig elnyerte mai külső és belső formáját – tudtuk meg.

- Négyszögesítették az oszlopokat, nem építették újjá a gótikus bordás boltozatot, és megszüntették az oltárt, illetve a szentélykörüljárót. A tornyot sem építették újra, viszont felépült a jelenleg is álló harangtorony. Az Avasi Református Egyházközségről 1554-ből van először feljegyzés. Ide datálható a 470 éves évforduló – summázta beszélgetőtársunk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!