Ugrás a tartalomra

Egy fesztivál a közlekedésről és a közbiztonságról – az életért 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. szeptember 16. péntek 11:57
Idén is megszervezi a „Hangoljon a biztonságra” című bűn- és balesetmegelőzési fesztiválját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a felkért társszervekkel és a bevont partnerekkel együtt. A szeptember 24-én 10 és 18 óra között megrendezendő eseményen megyei vonatkozásban az egyik legjelentősebb prevenciós rendezvénynek számít - hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón.
Fotó: Juhász Ákos

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztályának helyettes vezetője felidézte: az elmúlt évben a Széchenyi utcán, a Centrum áruház és a Szent István tér közötti szakaszon hagyományteremtő jelleggel rendezték meg a fesztivált, amely teljesen más formába és megjelenítésbe helyezte azt a célt, amit nemcsak a rendőrség, de az önkormányzat is támogat.

– Ennek az volt az apropója, hogy munkánk során olyan emberekkel találkozunk, akik közlekedési baleset vagy bűncselekmény által érintettek – ismertette Jenei Károly rendőr alezredes. Hozzátette: az esemény nyitott, az egész főutcát elfoglaló fesztiváljellegét szeretnék ezúttal is kihangsúlyozni.

A „Hangoljon a biztonságra” fesztivál keretében a résztvevők közelebbről megismerkedhetnek a közúti közlekedés veszélyeivel, kipróbálhatják a rendezvényen kiállított új közlekedési járműveket, tájékozódhatnak azok jogszerű használatáról. A program másik fontos eleme a bűncselekmények megelőzését segítő praktikák, valamint a virtuális- és online világ csapdáinak bemutatása.

– Meggyőződésem, hogy az ilyen események erősítik az állami szervek, az önkormányzat és a lakosság közötti bizalom kialakulását. Miskolc önkormányzata mindig is kiemelt figyelmet fordított a közbiztonság és a közlekedésbiztonság védelmére, így idén is aktív szerepet játszik a lebonyolításban – vélekedett Badány Lajos alpolgármester.

A rendezvény duális fókusszal rendelkezik: a cél elsősorban az információáramlás elősegítése a lakosság irányába, másodsorban pedig a rendőrség társadalmi jelenlétének erősítése közvetlenebb, a megszokottól eltérő, élményalapú információátadás eszközeinek alkalmazásával, amely összességében az állami szervezetek, önkormányzatok, civilszervezetek és az állampolgárok közötti bizalom erősítését szolgálja.

A Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a rendőrség és az önkormányzat mellett köszönetet mondott a jótékonysági futást lebonyolító alapítványnak, akik kollégájának, Dobai Ádámnak a kislányáért tesznek rengeteget. Mint arról Dócs Róbert tűzoltóezredes beszámolt: Budapesten találtak egy intézményt, amely komplex terápiát tud nyújtani számára. – Ezen a futáson győztest nem hirdetnek, de a nyertese egész biztosan Janka lesz – húzta alá.

Mivel a fesztivál az elmúlt esztendőben nagy népszerűségnek örvendett a város és az annak vonzáskörzetében élő lakosság körében, így a rendezvény a szerződéses határvadász életpálya népszerűsítése szempontjából is nagy jelentőséggel bírhat, támogathatja a toborzó tevékenység sikerességét – mutattak rá a szervezők közleményükben.

A Supersum Alapítvány részéről Bernasconi-Bus Katalin megtiszteltetésnek nevezte a bizalmat és a lehetőséget, hogy ők bonyolíthatják a jótékonysági futást. Majd felhívta a figyelmet, hogy a tavalyihoz hasonlóan szeptember utolsó napjáig lehet a gyűjtéshez csatlakozni. – Azon vagyunk, hogy túlszárnyaljuk a tavalyi összeget – zárta a sajtótájékoztatót.

 

PROGRAMTERV


Programindító felvonulások: 

Motorosok felvonulása, valamint az MRFK és a Katasztrófavédelem szervezésében jótékonysági futás

10:00 Motoros felvonulás a Dayka Gábor utcától (Érkezés – a Miskolc Plaza megkerülésével – a Virágórához)

10:10 Jótékonysági futás Jankáért a Dayka Gábor utcától (Érkezés – a Miskolc Plaza megkerülésével – a Virágórához)

Bemutatók a Virágóránál:

10:30 „Picin is” – biztonságosan kétkeréken - motoros bemutató

11:00 MRFK Bükk beavatkozó bemutató

12:00 Készenléti Rendőrség Támogató Kommandó bemutató

14:00 Készenléti Rendőrség Támogató Kommandó bemutató

Egész napos programok (10:00-18:00)

A rendezvényen résztvevő szervezetek bemutatókkal, tanácsadással, interaktív játékokkal, tesztelhető szimulátorokkal, elektromos járművekkel állnak az érdeklődők rendelkezésére. 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság,
Országos Balesetmegelőzési Bizottság - Rally Team, VR játszósarok, kreszpálya,
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság,
Magyar Honvédség, 
Országos Mentőszolgálat,
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Tanács,
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, Zöld-Ház Közösségi Foglalkoztató,
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség,
Miskolci Egyetem Műszaki Intézete – robotbemutató,
Miskolci Kábítószerügyi Egyeztető Fórum,
Miskolci Áldozatsegítő Központ, 
Borsodi Sörgyár – „Felelős fogyasztás, felelős vezetés”- projekt,
Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület/Borsod Megyei Civil Központ- Kapuzörgető Civil Nap (ugrálóvár, interaktív játszótér, kézműves foglalkozások), 
Kerékpáros Miskolci Egyesület-kerékpáros tanpálya.

Gépjármű-bemutatók:

Mezőgazdasági gépjárművek,
Veterán rendőrségi gépjárművek,
Szállítási eszközök (buszok, személygépjárművek stb.),
Különleges gépjárművek (versenyautók, honvédségi gépjárművek, Hell bemutató autó, Miskolc Autó bemutató),
Magyar Közút gépjárműpark,
Katasztrófavédelem gépjárművei,
Gumiplaza, gumiabroncsok bemutatója.

Vetélkedők:

Airsoft lövészet,
Vízipuska célba lövés,
Kerékpáros akadálypálya,
Bűnmegelőzés által szervezett kvízjátékok

A fesztiválhangulatról a Városháztéren gondoskodik:

14:30 Pom-pom Família Kft. gyermekműsora
15:30 Miskolci Majorette fellépése
17:00 Pub Vatis zenekar

(A programon résztvevő és regisztráló látogatók között 3 db karóra kerül kisorsolásra.)
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!