Ugrás a tartalomra

Egy határtalan tárlat: felvidéki fotósok munkáiból nyílt kiállítás

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 04. szerda 13:09
A szlovákiai magyar fényképezés színe-javát vonultatja fel a Magyar Fotóművészek Világszövetségének aktuális vándorkiállítása Miskolcon. A XXI. Nemzet-közti Magyar Fotószalon felvidéki régiójának képanyagából összeállított tárlatot kedd délután nyitották meg az Ifjúsági Ház galériájában.
Képgaléria: Mocsári László

Az öt kategóriában meghirdetett felhívásra százhuszonnégy alkotó mintegy ezernégyszáz képe érkezett be: Magyarországon és Szlovákián túl még az Egyesült Államokból, Kanadából, Romániából és Szerbiából neveztek be felvidéki érintettségű és/vagy ihletésű művekkel. A szakmai zsűri ebből csaknem háromszázat ítélt kiállításra érdemesnek, melyet a szervezők egy katalógusba foglaltak.

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége 2002-ben alakult azzal a célzattal, hogy összefogja és képviselje az anyaországi és határon túli magyar és magát magyarnak valló fotóművészeket. A Kárpát-medencén belül öt régiójuk tevékenykedik.

Moholy-Nagy halálának hetvenötödik évfordulója, a magyar nemzeti jelképek és a bor mellett a természetfotók adták a tematikát 

A ténylegesen kiállított negyvennégy alkotás anyaga sokrétű a Magyar Fotóművészek Világszövetségének felvidéki régiójának alelnöke szerint. Nagy Tivadar a nyitóbeszédében kiemelte a tájképeket, a stilizált aktokat, a táncfelvételeket, a portrékat, az állatképeket, az archaikus módszerekkel készült képeket és a tudatosan szerkesztett zsánerképeket, egyúttal felhívta a figyelmet a minden évben elmaradhatatlan erdélyi-székelyföldi túrákon készült produktumokra, továbbá a vidéki világot dokumentáló alkotásokra, melyeket számos felvidéki és észak-magyarországi városban – többek közt Dunaszerdahelyen, Komáromban, Párkányon és Ózdon – is kiállítanak majd.

A Kárpát-medence tizenhat nagyvárosában tartottak már nívós kiállítást

Az alapításkor az alig harminc fős Világszövetség – köztük számos határon túli fotóművész, akik közül sokan ma is az MFVSz meghatározó és elismert tagjai – jelenleg kilenc országból százhetvenkét tagot számlál. Többségük a Kárpát-medencében él és dolgozik, de Európa más országaiból, sőt a tengerentúlról is csatlakoztak hozzájuk. Tagjaik legtöbbje nemzetközi fotográfus diplomával is rendelkezik.

A megnyitón a helyi művészeket és a kiállítás szervezőit is elismerték 

Az elmúlt években a munkájukat kísérő sikerek és kudarcok mellett mindig hittek az alapításkor megfogalmazott elvek fontosságában, létjogosultságában. A szakmai és társadalmi visszajelzések meggyőzték őket arról, hogy a Magyar Fotóművészek Világszövetségének munkájára szükség és igény van: hiánypótló a hazai és nemzetközi fotográfiai közéletben.

Az eseményen a Miskolci Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Tagiskola tanárai és növendékei szolgáltatták a zenei aláfestést. A tárlat június 3-ig ingyenesen látogatható. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!