Ugrás a tartalomra

Egy kis település is tehet csodát

Buzafalvi Győző
Utoljára módosítva
2023. január 31. kedd 14:24
Ötmilliárdos beruházást adtak át Bodrogkeresztúrban.
 Rozgonyi István polgármester bemutatta a vízitábor faházait. Fotók: Mocsári László

Befejezéséhez közeledik a Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztése című projekt. A több mint 1,6 milliárd forint összértékű projekt  január 30-i záró sajtóprogramján Rozgonyi István polgármester, Wáberer György kormánybiztos, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke mutatta be a projektet. Nagy Júlia, az Innotime Hungary Kft. ügyvezetője pedig a program hosszú távú hatásairól beszélt.

Mindig kiemelkedő szerepet játszott a Tokaji Borvidék életében Bodrogkeresztúr, évszázadokon keresztül a borvidék piaccal és vásárjoggal rendelkező mezővárosa volt. A dicső múlt kötelezi a mai kor emberét. A most megvalósított projekt, minden túlzás nélkül, a legkomplexebb, hatásaiban a legelőremutatóbb fejlesztés a település történetében. Szinte hihetetlennek tűnik, de tavaly több mint 5 milliárd forint értékű projekt fejeződött be. Rozgonyi István polgármester azonban már a jövőt vizuálja – például egy Bodrog-parti sétány és egy kajak-kenu versenypálya kialakítása is a tervek között szerepel. A cél Bodrogkeresztúr meglévő attrakcióinak fejlesztése, új turistavonzó fejlesztések megvalósítása, ezekkel együtt a zempléni község és Tokaj borvidék, illetve a térség turisztikai fellendítése, vonzerőjének növelése.

Wáberer György kormánybiztos a köszöntőjében azt fejtegette: kiemelten fontos feladat volt Tokaj-Hegyalja megközelíthetőségének javítása. A nemrég elkészült négysávos, gyorsforgalmi út Miskolc és Szerencs között jelentősen csökkenti az út időbeli hosszát, amely ugyancsak hozzájárul a turizmusfejlesztési programok sikeréhez.

Nagy Júlia mutatta be a projekt részleteit, kiemelve ezek hosszabb távú gazdasági-társadalmi hatásait is a borvidék és Bodrogkeresztúr lakossága számára. Megvalósult a légvezetékek kiváltása, földkábelbe való helyezése, ezzel párhuzamosan megtörtént a közvilágítási oszlopok cseréje, energiatakarékos lámpatestek felszerelésével. A légvezetékek kiváltása természetvédelmi célokat is szolgált, hiszen Bodrogkeresztúrt méltán nevezhetjük a gólyák településének.

Dereszlei arany karperecek másolatai a kincsestárban.

A Hétvezér parknál közvetlen, kiépített kapcsolat jött létre a Bodrog-parttal. A megnövekedett vendégforgalom kiszolgálása érdekében bővült a parkolókapacitás is. A Kastély közben 30, az iskola mellett 40 új parkolóhely létesült. A településkép összképének minőségi javítása érdekében a közterületeken egységes burkolathasználatot és arculatformáló növénytelepítést valósítottak meg, rendezett környezet fogadja a látogatókat. Új külsőt kapott a 230 éves református templom, valamint megújult a templomkert és a parókiaudvar. Az épület hajópadlása évtizedek óta két fokozottan védett denevérfaj nyári szálláshelye. Több mint 2000 csonkafülű és nagy patkósdenevér talál itt menedéket a nyári hónapokban. Három elektromos kisbuszt is beszereztek.

Elkészült egy integrált tájékoztató rendszer, amely webes felületen és mobilapplikáció keretében is elérhető. A turisztikai információs rendszer audioguide-ként is működik, öt nyelven, magyarul, lengyelül, franciául, szlovákul és angolul, tájékoztatja a vendégeket a falu legfőbb látnivalóiról. A rendkívül gazdag történelmi múlt legmeghatározóbb emlékeit, eseményeit a Keresztúri Kincsestárban mutatják be. A kiállítás megújult, a létrejött informatikai rendszer pedig itt is ötnyelvű narrációval szolgál az idelátogatóknak.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!