Ugrás a tartalomra

Egy külső és egy belső zarándoklat alkotásai

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 30. kedd 09:22
Az El Caminoról szóló könyvet és egy megérintő kiállítást ajánl a Magyar Összművészeti Műhely (MÖM).

El Camino – Félúton útfélen című könyvét mutatta be Petrovics Zsuzsanna zarándokszerző dedikálással egybekötve január 21-én Miskolcon, a MÖM központjában, a helyi messiáshívő közösség imaházában, a Hunyadi János utca 4. szám alatt. Majd Schmidt Ruth festőművész Jól csak a szívével lát az ember című kiállítását nyitották meg. Zenei műsorral Szurasenkó Dániel furulyaművész és Kékes Zsuzsanna zeneművész közreműködött. A tárlat február 21-éig tekinthető meg előzetes bejelentkezés után.

Petrovics Zsuzsanna dedikál. Fotók: magánarchívum

- Ráismertem Shirley Maclaine: Camino – A lélek utazása című könyvének ajánlójában egy gyermekkori álmomra, amiben egy sziklán ülök, és előttem a nagy kékség – mesélte Petrovics Zsuzsanna salgótarjáni származású nyugalmazott pedagógus, aki Budapestről érkezett.

– Az ajánlóból kiderült, hogy nem messze az El Camino végpontjától, Santiago de Compostellától található egy világvége nevezetű hely, a Finistere, ahová én szerettem volna eljutni. 2010 nyarán, 46 éves koromban, gyakorlott kéktúrázóként elindultam a közel 800 kilométeres, 33 napos zarándokútra. A francia útvonalon mentem a Pireneusokon keresztül. Bár nem vagyok vallásos, de van hitem. Az úton lelki megtisztulást tapasztaltam, és azt, hogy nincsenek véletlenek. Az élményeimről naplót vezettem, és ez alapján írtam meg tavaly a könyvet.

Szurasenkó Dániel és Schmidt Ruth a kiállításmegnyitón. 

Gasztonyi Kálmán, a zsidó-keresztény kultúrát megjelenítő nemzetközileg elismert festőművész tanítványa hozta el mestere után a kiállítását.

- A tárlatomon realista stílusban megfestett, főleg szimbolista témájú olajfestmények láthatók, amelyek a néző szívét is megérintik. Ezek az alkotások megtörtént események vagy érzések alapján születtek. A képeimen: veszteségek, örömök, állatok és humor is feltűnik, amelyeken keresztül tükröződik, hogy hogyan látom a világot – osztotta meg Schmidt Ruth, az erdélyi származású festőművész.

Schmidt Ruth az alkotásaival.

– A miskolci kiállításmegnyitó nagy élmény volt számomra, mert szeretettel fogadtak, és több bensőséges beszélgetésben lehetett részem.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!