Ugrás a tartalomra

Egy szúrás is elég - Jelentős támogatást kapnak a cukorbetegek

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2020. január 25. szombat 12:39
Az év elején életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a felnőtteknek nyújtott támogatás – közölte január elején az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, Horváth Ildikó.

A diabétesznek két fajtája van: 1-es és 2-es típusú. – A 2-es típusú leginkább a felnőtteket érint. Ebben az esetben arról van szó, hogy van saját inzulinja a szervezetnek, csak valami miatt nem hat. Őket nevezzük „tablettás” cukorbetegeknek. Esetükben a gyógyszer hatására rendeződnek a cukrok. Gyermekkorban inkább az 1-es típusú diabétesz alakul ki, a gyerekek 95 százaléka ebbe a kategóriába tartozik. Ilyenkor az a probléma, hogy nincs elegendő saját inzulin, így ezt kívülről kell bejuttatni a szervezetbe. Őket nevezzük „penes”, vagy „inzulinos” cukorbetegnek – részletezi dr. Török András gyermekgyógyász, diabetológus főorvos.

Az 1-es típusú diabéteszes gyerekeknek rendszeresen kell mérni a vércukrukat, ami rendszeres szúrással jár. Éppúgy, mint az inzulin beadása. Amikor pennel adják be az inzulint, akkor a bőr alá juttatják azt. Van egy szerkezet már egy ideje Magyarországon, az inzulinpumpa, ami fokozatosan adagolja az inzulint, és nem manuálisan kell külön beszúrni napjában többször. Míg a pennél naponta háromszor-négyszer kellett magukat szúrni, addig az inzulinpumpa esetében folyamatosan van a cukorbetegekben egy tű, amit csupán kétnaponta kell cserélni. – Maga az inzulinpumpa egy nagyon drága eszköz, 1 millió forintba kerül. Ebből idáig is csak 5000 forintot kellett négy évre kifizetniük a szülőknek – ebben nincs változás. Amiben van, az az, hogy a készülék tartálya, amit cserélni kell, most már 942 forintba kerül fél évre, maga a cső és a tű 6350 forint lett szintén egy fél évre. Tehát ez az inzulinpumpás kezelés nagyjából 7300 forintba kerül per félév (plusz a készülék 5000 forint négy évre) – emeli ki a főorvos.

Cukrot ujjbegyből kell mérni, ám van ennek egy egyszerűbb, humánusabb változata: a szenzor. – Ugyanúgy egy pici csövet szúrnak be, mint amikor a pent használják, de ez egy hétig van a gyerekben, és folyamatosan nézi a cukrát. Hatnaponta kell ezt kicserélni, így nem kell naponta minimum négyszer megszúrni az ujját. Erre a készülékre adtak most 98 százalékos támogatást. A szenzorra kell egy pici készülék, ami továbbküldi mobiltelefonra a jelet. Ez a jeladó 3810 forint lett két évre, eddig körülbelül 150 ezer forintba került. A szenzort pedig – amit hatnaponta kell cserélni – 234 forintért tudják megvásárolni – hangsúlyozza a támogatás jelentőségét.

Miben változik egy „cukros” élete? – kérdeztük. – Az étrendje nem túl jelentősen tér el az egészséges táplálkozás szabályaitól, de bizonyos dolgokat be kell tartania, mert csak az inzulinos kezelés önmagában nem elegendő – tudtuk meg Gulyásné Debreczeni Ildikó dietetikustól. A beteg egyéni paramétereit figyelembe véve (mint például a neme, kora, magassága, súlya, fizikai aktivitása) határozzák meg, mi az a szénhidrátmennyiség, amit egy nap elfogyaszthat – ez összhangban van azzal az inzulinmennyiséggel, amit a kezelőorvosa elrendelt. – A cukor és a méz elhagyása mellett korlátozni kell a tejfogyasztást is, valamint a fehér lisztet le kell cserélni teljes kiőrlésűre – sorolja a dietetikus, hozzátéve: fontos a napi hat étkezés. Ha valaki cukorbeteg lesz, mindenképpen keressen fel egy dietetikust, hiszen minden ember más.

– Novemberben derült ki a kétéves kisfiamról, hogy 1-es típusú diabétesze van – idézi fel Magosi Bálint, a DVTK Jegesmedvék játékosa, akiknél nincs a családban más cukorbeteg. Mint mondja, már a második este kelt fel sokszor a kicsi, hogy szomjas, és többször kellett emiatt ágyneműt és pelenkát cserélni. Elvitték háziorvoshoz, aki egyből a kórházba küldte őket: olyan magas volt a fia cukra, hogy meg sem tudták mérni. – Nem kell drasztikus életmódváltásra gondolni, sokkal inkább fontosabb a számolgatás, hogy mennyi szénhidrátot kell bevinnie. Napi háromszor kell pennel inzulint adni neki, és napi hatszor kell ennie. Folyamatosan mindent számolgatnunk kell. Remélem az elkövetkező 10-15 évben fejlődik majd annyira az orvostudomány, hogy gyógyítható lesz ez a betegség - tette hozzá Magosi Bálint.

További hírek

Olvasnivaló