Ugrás a tartalomra

Egyévnyi együtthangzás – tizenegy részletben

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. május 27. péntek 09:28
Évadot hirdetett csütörtökön a jövőre hatvanéves jubileumát ünneplő Miskolci Szimfonikus Zenekar.

Változatosságot, exkluzivitást, hagyományőrzést és kísérletezést ígér a hazai zenei élet megannyi kiválóságával a szimfonikusok 2022/2023-as miskolci évada, melyben Thomas Herzoggal és Lorenzo Castriota Skanderbeggel is találkozhat a közönség – derült ki azon a csütörtökön tartott bérlethirdető sajtótájékoztatón, ahol a Miskolci Szimfonikus Zenekar az előtte álló tizenkét hónapról számolt be.

Antal Mátyás; Fotók: Horváth Csongor

– A Miskolci Szimfonikus Zenekar egy nemzeti zenekar, amelyből nagyon kevés van Magyarországon. Rendkívül büszke vagyok, hogy nyugdíjasként váratlanul Miskolcra csöppenthettem négy évvel ezelőtt – vallott a jövőre hatvanéves jubileumát ünneplő zenekarhoz fűződő érzéseiről annak negyedik vezető karmestere. Antal Mátyás szerint a közösség művészeti működése stabil. Ezt mi sem mutatja jobban - vélekedett -, minthogy rendre az egyetemes zenetörténet legnagyobb alkotásait tudják műsorra tűzni, ugyanakkor rengeteget tesznek az új zenék bemutatásáért is.

A Szimfonikus bérlet nyolc előadást foglal magába – főként hétfői napokon. A tervek szerint az őszi koncerteken a negyvenes generáció kiváló karmestere Dubóczky Gergely nyitja a sort, akit – fogalmaztak a sajtótájékoztatón – a régi zene koronázatlan királya követ majd rá néhány hétre: Vashegyi György a Purcell Kórussal J. Haydn-től A teremtés – oratóriumot adja elő. A magyar gyökerekkel rendelkező svájci Thomas Herzog után a decemberi koncerten maga a művészeti vezető, Antal Mátyás dirigál majd a Muszorgszkijra és Ravelre építő alkalmon. Kollár Imre napjaink legkiválóbb hárfaművészével, Bábel Klárával lép majd fel februárban. Míg Lorenzo Castriota Skanderbeggel márciusban találkozhat a publikum. Vele az utóbbi pár évben igencsak gyümölcsöző kapcsolata alakult ki a zenekarnak a miskolciakat vezető karmester szerint, idén például olasz turnéra is mennek majd a művésszel. Végül a frissen diplomázott Tóth Sámuel és a szintén számos alkalommal Miskolcon vendégeskedő Szabó Sipos Máté zárja a kínálatot.

Szászné Pónuzs Krisztina

– Az idei évad bérletstruktúráját a kényszer szülte, hisz a járványhelyzet miatt vontunk össze két bérletet. Azt tapasztaltuk azonban, hogy a közönség szerette ezt a fajta műsorösszeállítást, így megtartottuk ezt 2022/23-ra is – hangzott el a Miskolci Szimfonikusok ügyvezetőjétől. Szászné Pónuzs Krisztina a pandémiával terhelt esztendőkre emlékeztetve jegyezte meg: még most is találkozhatunk olyan programelemmel, melyet eredetileg 2020-ra terveztek.

A zongoraművészekkel fémjelzett három estére érvényes Yamaha bérlet révén a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny harmadik helyezettjével, Kovács Gergellyel, a cseh
Jan Vojtekkel, valamint a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetőjével, Fülei Balázzsal is találkozhatnak az érdeklődők. Ezek az esték főleg zongoradarabokra és rövid zenekari kiegészítővel összeállt koncertprogramokra épülnek majd.

A zenekar egyébiránt május 30-án, hétfőn 19 órától a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórussal, Szántó Andreával, Rácz Istvánnal és Somogyi Anitával lép fel a Kocsis Zoltán születésnapján tartott Magyar Klasszikus Zene Napja alkalmából. A Művészetek Házában A kékszakállú herceg várán kívül Vajda János Mária énekek című kamarakantátája is felcsendül. Úgy az utóbbi ősbemutatót, mint Bartók Béla klasszikusát is Antal Mátyás vezényli majd.

Majd Kalocsán, Edelényben, a Miskolci Galériában és Boldogkő várában is muzsikálnak a nyár folyamán. Belföldi szerepléseik mellett pedig júliusban Németországba, augusztusban pedig Olaszországba utaznak. Bérletes hangversenyeik mellett továbbra is várják a fiatal generációkat a Ciróka koncertekre szüleikkel, a Zendülő, a Hang-Ár sorozatukra elsősorban pedagógusaikkal. De a tavaly eltávozott Soproni József és Balassa Sándor komponisták munkásságáról is megemlékeznek majd, ezenfelül számos fiatal szerző ősbemutatója is tarkítja kínálatukat. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!