Ugrás a tartalomra

Együtt a drogok ellen

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. július 14. kedd 13:24
Újraindul a kábítószer elleni összehangolt munka a városban. A probléma kezelésében résztvevő szervezetek a járvány után először üléseztek.
fotó: Juhász Ákos

Krisztián 12 éves korában nyúlt először kábítószerhez. Füves cigivel kezdett, 16 éves korára már heroinfüggő volt.

- Összesen olyan 22 évig drogoztam. Ami kőkemény volt, az a heroin, az nagyon sokáig tartott. Körülbelül 17-18 évig csináltam, hat éve vagyok tiszta. 38 éves vagyok, van egy hétéves kislányom – mondta Hamzók Krisztián.
Ottó is évekig drogozott. Először csak havonta, hetente, majd naponta vásárolta a heroint. Azt mondja, a Miskolci Drogambulanciának köszönheti, hogy leszokott a szerről. - Amikor bejövünk ide és csoportos foglalkozás van, az olyan, mint a zsibvásár a piacon. De akkora jó, hogy élvezet és szívesen jövök – fogalmazott.

A Drogambulancia Alapítvány egész Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből fogad klienseket. Csaknem százan majdhogynem napi szinten kapcsolatban állnak a szervezettel. A Drogambulancia speciális esetben a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumhoz is fordulhat.

- Számunkra is nagyon fontos a Kábítószer Egyeztető Fórum és azon belül is a tagok, hiszen ők azok, akik miután hozzájuk fordult valaki, tudják hogy küldhetik hozzánk a bármilyen szenvedélybetegséggel küzdő klienseket – nyilatkozta Dobos Tímea, a Drogambulancia Alapítvány elnöke.

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2013 óta működik Miskolcon és csaknem 30 helyi szervezetet fog össze. A koronavírus-járvány miatt március óta először üléseztek a tagok. A rendezvényen elhangzott, hogy terveik között az is szerepel, hogy megjelennek majd a városi rendezvényeken is, ahol szeretnék a látogatók figyelmét felhívni az egészséges életmód fontosságára és a szenvedélybetegség kialakulásának veszélyeire.

- Megállapodtunk abban, hogy milyen stratégia mentén fogunk a városban dolgozni, együttműködni azokkal a szervezetekkel, amelyek a drog ellen próbálnak fellépni akár megelőzéssel, akár ártalomcsökkentéssel, segítséggel, rehabilitációval vagy bűnüldözéssel. Ezek a szervezetek dolgoznak ebben a testületben együtt; összehangoljuk a munkánkat, és igyekszünk a városban segítséget nyújtani ezen a területen - fogalmazott Lasztócziné Szomoru Mónika, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai elnöke.

Fotó: Végh Csaba

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ülésein az egyes szervezetek egymás munkáját is megismerhetik. Ezúttal a Miskolci Önkormányzati Rendészet mutatkozott be.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!