Ugrás a tartalomra

Elhunyt Gyurkota József paralimpiai bronzérmes bocsajátékos

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. április 21. szerda 20:47
37 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Gyurkota József paralimpiai bronzérmes miskolci bocsajátékos – a hírt korábbi személyi edzője, Lénárt György erősítette meg szerkesztőségünknek.

Edző és tanítvány a speciális képességekkel rendelkező diákok oktatását végző Martin János Speciális Szakiskolában ismerkedett meg a 2000-es évek elején. Itt kezdődtek meg a kifejezetten a négyvégtagsérült embereknek kitalált bocsaedzések, amikre Gyurkota József is ellátogatott. Az Akarat SE elnöke készítette fel játékosát a 2004-es athéni olimpiára, ahol Béres Dezsővel párosban indult Gyurkota, és végül bronzérmet szereztek.

– A bronzérem hatalmas boldogsággal töltött el minket, azok a percek örökre beivódtak az emlékezetünkbe. Mondhatjuk, hogy nagy álmunk vált valóra, amit akkor talán még fel sem fogtunk igazán – fogalmazott korábban lapunknak Lénárt György, aki elárulta azt is, hogy kapcsolatuk több volt, mint edző-tanítvány viszony, a tréningeknek, edzőtáboroknak köszönhetően rengeteg időt tölthettek együtt. – Szinte második fiamként tekintettem rá.

A 17 évvel ezelőtti paralimpiai bronzérem mellett – egyebek mellett – 2005-ben Európa-bajnokságot is nyert, 2006-ban pedig világbajnoki ezüstéremig jutott Gyurkota József. Évekkel ezelőtt azonban abbahagyta a nemzetközi, majd később az itthoni versenyzést is, így – amíg tehette – szurkolóként járt el az Akarat SE sportolói közé.

Gyurkota József minden idők egyik legjobb magyar bocsa sportolója volt, a sportág első és máig egyetlen paralimpiai érmét ő szerezte meg. 2005-ben megkapta az Év sportolója kitüntető díjat Miskolc városától. Néhány évvel ezelőtti visszavonulásakor az alábbi levéllel búcsúzott sporttársaitól:

Kedves Mindenki!
Talán hivalkodók e sorok, elnézést.
Végig követtétek a „pályámat” hibáim ellenére, és ezért nagyon hálás vagyok. Már önmagában csoda, hogy megtörtént (mármint hogy én meg a sport). Hihetetlen élményeket szereztem ezáltal, és barátokat. De aminek kezdete van, az egyszer véget is ér. Nálam most jött el az a pont. Nem indulok több versenyen. Küzdöttem, amíg bírtam, de ennyi volt. Van, ami ellen nem nyerhetek.
Kedves Boccsások. Több mint 15 éve annak – de lehet, van 18 is –, hogy befogadtatok és elviseltek. Együtt sírtunk és nevettünk. Hiányozni fog. Fura lesz a „lelátón”.
Köszönöm a sok szeretetet és a jó meccseket. Minden jót  kívánok. Élvezzétek és csináljátok, amíg lehet.
Ifjú titánok, ha elfogadtok egy kis útravalót. Örömmel és tisztelettel játszatok. Ha alázatosan és keményen dolgoztok, sikerül majd dobogóra állni.

Gyurkota József sporteredményei:

2003. – Világkupa 4. hely Béres Dezsővel, párosban
2004. – Paralimpia, Athén 3. hely Béres Dezsővel, párosban
2005. – Európa-bajnokság 1. hely Béres Dezsővel párosban
2006. – Világbajnokság 2. hely Béres Dezsővel, párosban
2007. – Világkupa 4. hely Béres Dezsővel, párosban
2008. – Paralimpia, Peking 7. hely Béres Dezsővel, párosban
2009. – Európa-bajnokság 3. hely Béres Dezsővel, Hegedűs Lászlóval párosban
2010. – Világbajnokság 10. hely Béres Dezsővel, Hegedűs Lászlóval párosban
2011. – Világkupa 12. hely Béres Dezsővel, Hegedűs Lászlóval párosban
2013. – Európa-bajnokság 2. hely Béres Dezsővel, Hegedűs Lászlóval párosban.

További hírek

Olvasnivaló