Ugrás a tartalomra

Elhunyt Szabó Gyuri bácsi

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. december 06. kedd 18:59
A bükki füvesember december 4-én, vasárnap 94 éves korában ment el.
Fotó: MiNap-archív/Mocsári László

Életének 95. évében elhunyt Szabó György, Gyuri bácsi, a bükki füvesember. Gyuri bácsi közösségi oldalán Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember lánya a következő szavakkal búcsúzott:

"Szomorú feladatom, hogy tudassam a világgal, hogy édesapám, a világ számára Gyuri bácsi eltávozott közülünk az angyalok világába. December 4-én vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét. Kérte, vigyem haza. Mondtam, indulunk, amikor készen vagy. 6 óra után nem sokkal későbbre készült el.

Amit tudok, tőle tanultam. Nemcsak a gyógynövényeket: azt is, hogy kell kanállal enni és felvenni a cipőmet. Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá ─ és még annál is tovább. Kérem, őrizzék meg őt jó emlékezetükben" - folytatódnak sorai. 

Szabó György Miskolcon született 1928. április 15-én Édesapja iparosember, édesanyja háztartásbeli volt. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, és a könyviparban helyezkedett el. Abban a boltban dolgozott, amelyet még Ferenczi Sándor pszichoanalitikus édesapja, Ferenczi Bernát alapított a Széchenyi utca 13 alatt; a vészkorszakban Szabó élelemmel segítette főnöke rokonait a miskolci gettóban.

1988-ban nyugdíjba vonult. Idős korában fordult a természetgyógyászat felé. 2010-ben Fitoterapeuta oklevelet szerzett. A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítója. Egy interjúban elmondta, hogy Sajókazincon élt ősei – nagyanyja, Balogh Bori, valamint a felmenői – javasasszonyok voltak, és hagyományos gyógyítással foglalkoztak.

2020-ban portréfilm készült róla:

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!