Ugrás a tartalomra

Eljutási versennyel rajtolt el a Mobilitási Hét

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. szeptember 16. csütörtök 18:03
A szeptemberi Európai Mobilitási Héthez és Autómentes Naphoz idén kétszáznál is több magyar település – köztük természetesen Miskolc – csatlakozott a „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében” mottójával.

Az egyhetes eseménysorozatot hagyományosan a Felső-Majláth és a Városház tér közötti kora reggeli „eljutási versennyel” indították, ezt követően a hivatalos megnyitón beszédet mondott Veres Pál polgármester, Egri Zsuzsa főszervező, valamint Demeter Péter, az MVK Zrt. vezérigazgatója.

– A megnövekedett autóforgalom oka alapvetően az, hogy a város lakosságának 25-30 évvel ezelőtti gépjármű-állománya háromszorosára nőtt – taglalta a jelenállapotokat Veres Pál, hozzátéve: Miskolc speciális földrajzi helyzete nehézség ugyan, de semmiképp sem lehet kizáró ok abban, hogy a hangsúly átterelődjön a kerékpárral, rollerrel és gyalogszerrel történő közlekedésre – meglátása szerint erre kiváló nyugat-európai példákat láthatunk.

Juhász Ákos képgalériája

Verejtékkel, de két kerékkel a legszaporább

Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve nem okozott meglepetést, hogy a 8 kilométeres távot biciklivel teljesítették elsőként (17 perc). Ugyancsak a várakozásokhoz hűen állhatott fel a „dobogóra” a villamossal (20 p.) és a személyautóval (23 p.) érkező két „versenyző”, míg a futó (32 p.) – megelőzve a belvárost busszal megközelítő miskolci lakost (37 p.) – követte őket.

– Folyamatosan napirenden van a város kerékpárút-hálózatának tervezőmunkája, számos civil szervezetet vontunk már be, ugyanis a cél az, hogy a rendelkezésre álló európai uniós forrásokat minél jobban fel tudjuk használni – emlékeztetett a városvezető.

A kerékpár és a tömegközlekedés alternatívája az autónak, ám nem csupán konkurensei, hanem partnerei is vagyunk egymásnak – ezt már Demeter Péter közlekedési vállalati vezérigazgatótól hallhattuk, aki kifejtette: csakis a fenntarthatóságot, a biztonságot és az egészséget egyidejűleg megtartó szemlélettel lehetséges a város baleseti statisztikáján továbbjavítani.

Túl tömeges közlekedés

Az alternatív közlekedési módok között kiemelkedő szerep hárul a közösségi közlekedésre. Erre vonatkozóan Veres Pál leszögezte: a városvezetésnek feltett szándékában áll az utazóközönség által az elmúlt időszakban tapasztalt negatívumokon enyhíteni.

– A közösségi közlekedés optimalizálását továbbra is prioritásként kezeli a város, azonban amíg az ehhez kapcsolódó finanszírozási lehetőségek számottevően nem javulnak, addig igencsak kis mozgástérrel rendelkezünk – húzta alá Veres Pál.

Míg szombaton a városi és megyei rendőrkapitányság támogatásával a „Hangolj a biztonságra” fesztivált rendezik meg, addig szeptember 22-én az Autómentes Nap keretében az MVK valamennyi járatát – érvényes forgalmi igazolvánnyal – díjmentesen használhatják az utasok – tudtuk meg Demeter Péter vezérigazgatótól.

Huszonegyedik alkalommal Miskolcon

Szeptember 18-án, szombaton a 111 éves hóseprőt és a közlekedési vállalat további oldtimer darabjait is lehetőségünk lesz a járműkiállítás során megcsodálni. De még autóbuszhúzó-versenyt is rendeznek.

Péntek délután a Szent István téren rendezik meg a Kama-kupát, de a Bükki Kerékpáros Teljesítménytúrát, illetve az egykerekűek országos bajnokságát is a hétvégén tartják, utóbbit a Factory Arénában – ismertette az elkövetkezendő napok programját a főszervező, Egri Zsuzsa, folytatva: hétfőn és kedden pedig az Avas-tetőn és Dél-Kiliánban lesznek városrészi vetélkedők. Felhívta a figyelmet, hogy a szerdai Autómentes Nap alkalmából jótékonysági futást rendeznek, adománybevételét egy látássérült kislány, Anna javára ajánlják majd fel.

A részletes programokért kattintson a képre!

 

 

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!