Ugrás a tartalomra

Elmaradt programjaikat pótolják a civilek

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 11. kedd 15:04
Pályázati felhívásokkal, színes programokkal, találkozókkal, zarándoklattal, édesanyákat is segítő jelenléttel és dokumentumfilm forgatásával szólítják meg a megye civil szervezetei a miskolciakat és a térségben élőket. A színes nyár végi és őszi közösségépítő rendezvényekről workshopon számoltak be.
Fotó: Végh Csaba

A civil szervezetek elszeparáltan működtek a veszélyhelyzet idején, nem találkozhattak támogató közösségükkel. Erről Kalász Ágnes beszélt egy workshopon, ahol nyolc civil szervezet mutatkozott be, majd mondta el elmaradt programjait. – A civil szervezetek nem kapnak mentességeket a jogszabályokban előírt, vagy a pályázatokban vállalt kötelezettségeik teljesítése alól, de segítséget jelenthet, hogy általában kitolódtak a határidők. Sok kihívással kellett szembesülniük, hiszen nem tudták megtartani küldött és közgyűléseiket, valamint programjaikat. Csak az online tér állt rendelkezésükre, erre azonban fel kellett készülni. Ebben segített nekik a Civil Közösségi Szolgáltató Központ – mondta az irodát működtető Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület munkatársa, aki hozzátette, a szervezetek jól vették az akadályokat. – A karantén alatt sem tétlenkedtek, elmaradt rendezvényeiket azonban most tudják megszervezni.

A civil szervezetek egyesével mutatkoztak be. A Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány 2012-től látja el „nagyszülői” feladatát a kisgyermekes családok kérésére, mára már tizenkilenc önkéntessel. Ősz elején egy programsorozatot indítanak. További információ itt olvasható.

A Mellrákinfo Egyesület Borsod Megyei Szervezetének két küldetése van: segítő rehabilitáció a mellrákkal küzdő nőknek, valamint figyelemfelhívás a szűrésekre. Pink gasztrokampányuk októberben lesz. További részletek itt.

Az Egy Jó Dolog Egyesület azzal foglalkozik, hogy tanulható-e az optimizmus. Ennek jegyében ősszel négyalkalmas rendezvénysorozatot szerveznek. További információ itt olvasható.

A tállyai központú Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete azt tűzte ki célul, hogy az ezeréves „úrihímzést” felvegyék a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Ehhez filmet forgatnak, és pályázatot írtak ki, hogy szakkörökön taníthassák a fiataloknak ezt a hímzést. További információ róluk itt.

A több mint húszéves Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesületnek legfontosabb a hagyományok megőrzése. Honismereti kutatók, helytörténészek munkájának dokumentálását segítik. A járvány miatt szeptember 30-ra hosszabbították az Istvánffy Gyula Helytörténeti Gyűjtőpályázat beadási határidejét. További részletek itt.

A szintén több mint húszéves „Éltető Lélek” Alapítvány küldetése, hogy Kelemen Didák boldoggá avatásának támogatása. Információk itt olvashatók.

Az Actio Catholica Alapítvány (szeptembertől Pro Missa Tridentina Alapítvány) gyalogos zarándoklatot szervez Bercel és Felsőpetény között szeptember 5-ére „Mindszenty 45” elnevezéssel. További részletek itt.

Végül, de nem utolsó sorban megismerhették a résztvevők a workshopot szervező Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület munkáját is. Szeptember 8-án a szervezetek gazdálkodásával kapcsolatban tartanak tanácsadói napot. 16-án a Nemzeti Együttműködési Alap várhatóan ősszel megjelenő pályázatiról kapnak információt a rendezvényen megjelentek. „Kapuzörgető” projektjükben pedig sportprogramra és közbiztonsági napra várják az érdeklődőket a Győri kapui sportpályára szeptember 5-ére. További információk itt olvashatók.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!