Ugrás a tartalomra

Élőben közvetítjük az adventi gyertyagyújtásokat

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. november 28. vasárnap 12:23
Egy év kihagyást követően pénteken ismét elstartoltak a miskolci Adventi forgatag programjai a belvárosban. Vasárnap meggyújtják az adventi koszorú első gyertyáját, ezt, és a további alkalmakat is élőben közvetíti a Miskolc Televízió, és a minap.hu Facebook-oldalán is élő videót indítunk 4 órakor. Tartsanak velünk!

Felkapcsolták pénteken az ünnepi fényeket a belvárosban és a város több pontján – ezzel hivatalosan is elkezdődött az adventi várakozás időszaka Miskolcon. Ahogyan az ismert, tavaly a járványhelyzet miatt a klasszikus adventi készülődés elmaradt. 2020-ban az online térbe szorult az adventi vásár, továbbá a gyertyagyújtásokat is a Miskolc Televízióban követhették nyomon az érdeklődők.

A hagyományoknak megfelelően idén is adventi koszorúvá alakították a Szent István téri virágórát. | Fotó: Mocsári László

Idén viszont újra együtt ünnepelhet a város a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett. A virágóra már a hét közben ismét adventi koszorúvá változott, és a standok is kiépültek a Szent István téren, ahol árusok kínálják portékáikat.

Az Adventi forgatag nevet viselő programsorozat pénteken délután nyitófelvonulással kezdődött: a Miskolci Mazsorett, a Ködmön Táncegyüttes, miskolci kórusok, a Zenita Alapítvány tagjai, valamint a Zrínyi Ilona Gimnázium drámatagozatos növendékei együtt vonultak át a Miskolci Nemzeti Színháztól a Szent István térre. Itt Veres Pál, Miskolc polgármestere rövid köszöntője után felkapcsolta az ünnepi díszkivilágítást a belvárosban és a városháza épületén.

Felkapcsolták a fényeket, elkezdődött az adventi forgatag. | Horváth Csongor képgalériája

Az Adventi forgatag programjaival kapcsolatosan a városi intézmények összefogását méltatta Fedor Vilmos polgármesteri megbízott. „Idén több mint 30 szervezet fogott össze, hogy létrehozza, megszervezze az adventi rendezvénysorozatot. Köztük vannak a színház művészei éppúgy, mint a Miskolci Kulturális Központ dolgozói. Az idei ünnep viszont arról is szól, hogy vigyázunk egymásra” – utalt Fedor Vilmos a világjárvány jelenleg is tomboló negyedik hullámára.

– Sajnos a járvány terjedése egyelőre nem látszik lassulni, éppen ezért különösen fontos, hogy az ünnepek ideje alatt is mindenki tartsa be az érvényben lévő járványügyi szabályozást – hangsúlyozta a polgármesteri megbízott, aki azt kérte a programokra látogatóktól, hogy mindenki viseljen maszkot, ha lehetősége van rá, továbbá tartsa be az ajánlott védőtávolságot, gyakran mosson kezet, használjon kézfertőtlenítőt, és lehetőleg kérje az elérhető védőoltások valamelyikét.

Idén is jár majd a miskolciak nagy kedvence, az adventi villamos. | Fotó: Mocsári László

 

A programokról szólva elmondta még: idén is jár majd az adventi villamos, koncertek várják a közönséget, és kórusok foglalják dalba a karácsony örömét. Az ünnep közeledtével pedig újra felhangzik a Csendes éj, amelyet kilenc nyelven, kórussal adnak elő miskolci művészek. Lesz ajándékgyűjtés nehéz sorsú gyermekeknek, de az állatmenhelyeknek is gyűjtenek a különböző jótékonysági szervezetek és a város.

A négy adventi vasárnapon idén is élőben közvetíti a gyertyagyújtásokat a Miskolc Televízió, és ugyancsak élőben követhetik azt a minap.hu Facebook-oldalán. A programokat hétről hétre közöljük a Miskolci Naplóban és a minap.hu-n, illetve megtalálják őket az advent.miskolc.hu oldalon.

Az Adventi forgatag programjai (november 27. és december 3. között):

November 27., szombat

Szent István tér
16:00-16:40 - A Miskolci Csodamalom Bábszínház zenés gyermekműsora
17:00-18:00 - A Miskolci Nemzeti Színház zenés adventi műsora

Művészetek Háza
19:00 - L’ART POUR L’ART: Ember a falvédőről
Béke Art moziterem
13:00 - Sütimanók – Ide süss!

November 28., vasárnap

Szent István tér

15:30-16:00 - A Fráter György Katolikus Gimnázium kórusának előadása

16:00 - Ünnepi köszöntő és az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása: Szopkó Tibor alpolgármester
A Tapolcai Kerek Kórus előadása
Adventi villamos érkezik

Művészetek Háza – Béke Art moziterem
13:00 - Sütimanók – Ide süss!

Miskolci Csodamalom Bábszínház
10:30 - Holle Anyó

november 30., kedd

Voke Vörösmarty Mihály Művelődési Ház
10:00 - Baross Klub Adventi vers - és prózamondó versenye

december 2., csütörtök

Művészetek Háza
19:00 - Zorán-koncert
József Attila Könyvtár
16:30 - Lurkótanya kézműves-foglalkozás: Mikulásos ajtódísz készítése

december 3., péntek

Gárdonyi Géza Művelődési Ház
18:00 - Triász-koncert.

(Külső képünk archív, fotó: Végh Csaba)

További hírek

Olvasnivaló