Ugrás a tartalomra

Először kelt ki Kookaburra fióka a Miskolci Állatkertben

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 16. kedd 12:10
A kismadár felnevelésében mindkét felnőtt madár részt vett.
Fotók: Miskolci Állatkert


Először kelt ki Kookaburra fióka a Miskolci Állatkertben – írja honlapján az intézmény. „Ausztrália jellegzetes hangja a kookaburráké, amelyről magyar nevüket – kacagójancsi – is kapták, mivel valóban emberi nevetésre emlékeztet. Ezzel a madárfajjal – és sajátságos hangjukkal – 2011 óta találkozhatnak állatkertünk látogatói. Ennyi év után nagy öröm számunkra, hogy idén először sikerült szaporítanunk ezt a madárfajt” – fogalmaznak.

Az állatkert első kookaburra fiókája negyvenhárom napos korában, a múlt héten kirepült odújából, így most már a látogatók is láthatják őt.


A kookaburra (Dacelo novaeguineae) a hazai jégmadárnak Ausztráliában élő, és jóval nagyobb termetű rokona. Fészkelőhely tekintetében nem válogatós, bár többnyire fák odvába rakja tojásait, de bármilyen hasonló hely megfelel neki, ahol a fészek építésével nem is nagyon bajlódik. Többnyire 2-4 tojást rak, melyeken mindkét madár ül. A fiókák mintegy 26 nap alatt kelnek ki, és körülbelül hat hétig fejlődnek az odúban. Ezt követően kirepülnek, de gyakran még a következő évben is a szüleikkel maradnak, és segítenek a következő évi fészekalj felnevelésében.

A Miskolci Állatkert első kookaburrái 2011-ben érkeztek a Jászberényi Állatkertből.” Volt próbálkozás korábban is, hogy párba állítsuk őket, de végül 2023-ban sikerült Csehországból, a Brnoi Állatkertből egy olyan fiatal hímet beszereznünk, amellyel a több, mint egy évtizede nálunk élő tojó sikeresen szaporodott. A fióka felnevelésében mindkét felnőtt madár gondosan részt vett” – írják.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!