Ugrás a tartalomra

Előválasztási jelöltek egy asztalnál

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. szeptember 17. péntek 16:45
Nem mindenben értett egyet Csabalik Zsuzsanna, Simon Gábor és Szilágyi Szabolcs, abban viszont igen, hogy a vitákon való részvétel minden képviselőjelölt kötelessége.
Szilágyi Szabolcs, Csabalik Zsuzsanna, Simon Gábor és Juhász Bence. Fotó: Beregi László


A magyar vitakultúra megújítása vagy még inkább újjáélesztése – ez a fő célja annak az előválasztási vitasorozatnak, melyet a Tabumentes Egyesület és a Jövő TV szervezett meg. A programsorozat 15. állomásán, csütörtökön este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei egyes választókerület előválasztási képviselőjelöltjei, Csabalik Zsuzsanna, Simon Gábor és Szilágyi Szabolcs vitáztak Miskolcon, a City Hotel nagytermében.

A beszélgetések elején sorsolással választották ki a megszólalások sorrendjét, ezt követően a körülbelül másfél órás vita során a Juhász Bence egyesületi elnök, az est moderátora által megszabott témákban kellett a jelölteknek elmondani, esetenként ütköztetni véleményüket. A megszólalásokra előre megadott idő állt rendelkezésre.

A teljes vitát megtekintheti itt: 



Több témakör

A gazdaság, fenntarthatóság témakörben mindhárom jelölt arról beszélt, hogy a jelenlegi kormány elhibázott gazdaságpolitikát folytat. Szilágyi Szabolcs szerint a Covid-járvány is bizonyította, hogy a gazdaságunk arányaiban túlságosan kitett a gépiparnak, ezen szerinte változtatni kell. Csabalik Zsuzsanna a legnagyobb hibának azt nevezte, hogy az EU-s pénzeket nem jó célra fordítják, szerinte annak segítségével az oktatást kellene rendbe tenni. Simon Gábor totális kudarcnak nevezte hazánk gazdasági fejlődését, szerinte sürgető az euró bevezetése, a legfontosabb viszont az önkormányzatok alapvető jogainak mielőbbi visszaadása.

Fontos téma volt még az infrastruktúra fejlesztése. Abban mindhárman egyetértettek, hogy a térség úthálózata katasztrofális és fejlesztésekre, felújításokra van szükség. A P+R parkolók létesítését és a közösségi közlekedéstől elvont állami támogatás visszaadását is sürgették, mint ahogyan a zöldebb, kötöttpályás közlekedés fejlesztését és új kerékpárutak építését is.

Az oktatási rendszerrel kapcsolatban is markáns véleményt fogalmaztak meg. A képviselőjelöltek szerint a kormányzat politikája miatt egyre romlik az oktatás színvonala. Megoldási javaslataik között volt többek között, hogy az oktatási intézményeket adják vissza az önkormányzatoknak, az alapítványokba kiszervezett egyetemeket pedig az államnak kell visszavennie. Mindezt azzal indokolták, hogy csak így biztosítható az oktatás autonómiájának visszaadása.


A vita: alap

Mindannyian fontosnak tartották a jogállamiság visszaállítását és egy új alkotmány kidolgozását, előbbi módjáról viszont már megoszlottak a vélemények. Míg Szilágyi és Csabalik arról beszélt, milyen lehetőségek volnának arra, hogyha ezt egyszerű többség mellett kell megtenni, Simon úgy fogalmazott: egyáltalán nem lehetetlen, és hinni kel abban, hogy 2022-ben kétharmaddal győzhet az összefogott ellenzék.

Zárásként Juhász Bence azt kérdezte a három képviselőjelölttől: kötelezővé tennék-e a választásokon induló jelölteknek a vitát. Saját szavaival mindhárom vitázó azt fogalmazta meg: alap erkölcsi norma, hogyha valaki a választók bizalmát kéri, az leáll vitázni a többi jelölttel, de ez ne kötelező legyen, hanem mindenki érezze kötelességének azt, hogy ilyen fórumokon részt vegyen.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!