Ugrás a tartalomra

Első alkalommal ünnepelte védőnőit a város

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. június 11. péntek 13:12
Tizenegy miskolci szakember kapott elismerést a védőnők napja alkalmából.
Mocsári László képgalériája

A magyar védőnők napját minden évben június 13-án tartják. Ezzel emlékeznek az Országos Stefánia Szövetség 1915-ös megalapítására. A szövetséget Stefánia belga hercegnő védnökségével hozták létre, célja az anyák és csecsemők védelme. A kezdeményezés nyomán létrejött a Védőnői Szolgálat, 1916-tól pedig – Heim Pál jóvoltából – elindult a magyar védőnőképzés is. Azóta töretlenül szolgálja a családokat ez a szakma.

A magyar védőnők napja alkalmából Miskolc önkormányzata ünnepi keretek között köszönte meg a helyi védőnők munkáját. A város első alkalommal emlékezett meg ennek az áldozatos hivatásnak a képviselőiről: olyan praktizáló védőnők kaptak emléklapot, akik 15, 20 vagy 35 évvel ezelőtt szerezték meg oklevelüket. A díjazottak között ült Abaffyné dr. Kökényes Ilona is, aki 70 esztendeje, 1951-ben kezdte a védőnői munkát: a csodálatra méltó életpályához külön gratuláltak az idős hölgynek, aki – bár mozgásában már erősen korlátozott – mégis részt vett az ünnepségen, mosolyogva fogadta a köszöntéseket.

Fotók: Mocsári László

- Jelenleg 75 védőnői státusszal rendelkezünk Miskolcon: 54 kollegina biztosítja a városban a várandósok és a 0-6 éves gyermekek ellátását, 22 védőnőnk pedig az oktatási intézményekben végezi feladatát – mondta Balog Ildikó, a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet (MEFI) igazgatója, aki hozzátette, a védőnői szolgálatot az összes állami fenntartású iskolában és néhány egyházi, alapítványi intézményben is biztosítják.

- A kolleginák a munkájukat kiemelkedő hivatástudattal látják el; erre azért is van nagy szükség, mert az idő és az igények változásával meg kell küzdeni, sok esetben szembe kell menni. Fontosnak tartom például, hogy a családok ne az internetről, vagy fél információk alapján tájékozódjanak. A rossz forrásból merített fals információk sajnos gyorsan terjednek, ezért még lényegesebb a védőnői munka: ők képesek helyes irányba terelgetni a családokat, kismamákat, édesanyákat.

Balogh Ildikót szintén emléklappal köszöntötték az ünnepségen; ő 30 évvel ezelőtt szerezte meg védőnői oklevelét.
Az esemény vendégeit zenével és verssel köszöntötték a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium növendékei.

Elismerésben részesülő, 15 éve diplomát szerzett védőnők:

  • Gulyásné Lőrincz Andrea

  • Horváthné Német Katalin

  • Kisiczkiné Pecsenye Anikó

  • Szabóné Kalafusz Ágnes

  • Virág-Kristóf Zsuzsanna

  • Zomborné Bokros Marianna

Elismerésben részesülő, 20 éve diplomát szerzett védőnők:

  • Garamvölgyi-Gáspár Enikő

  • Jeszenszkiné Bosznay Orsolya

Elismerésben részesülő, 35 éve diplomát szerzett védőnők:

  • Fazekas Andrea 

  • Nézőné Csige Zsuzsanna.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!