Ugrás a tartalomra

Első választók: a jövőnk múlik a választáson

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. április 03. vasárnap 17:06
Átérezték az országgyűlési választás fontosságát, ezért - élve demokratikus alapjogukkal - elmentek választani vasárnap - első választókat kérdeztünk.
Fotók: Mocsári László

Kicsit még megilletődötten mozogva tért be fiatal fotóriporter kollégánk, Horváth Csongor a hámori szavazókörbe. Nem csoda, hiszen a mindössze 19 éves fiatalember olyan szituációban találta magát, amilyenben még soha életében: először adta le voksát egy országos választáson.

- Mindenképpen szavazni akartam, így szakítottam rá időt a napi teendőim, munkáim között - mesélt első választási élményéről Csongor. - Fontos, hogy éljünk alapjogunkkal, erre biztattam és biztatom is kortársaimat. Azt mondom mindig, hogy ilyen fiatalon is részt kell venni a demokrácia, az ország ügyeinek alakításában; szavazzon mindenki a számára legalkalmasabb pártra, elveihez hűen. Felteszem ugyanis a kérdést: az urnák lezárása után hogyan mondhatná el valaki a véleményét, amikor ezt a legalapvetőbb dolgot sem tette meg?

Ács Gergő csatlakozott véleményével kortársához, ő is úgy fogalmazott: „fontosnak, hogy mi, fiatalok is beleszólhassunk az ország ügyeibe".

- Bár, teszem hozzá, én legjobban annak örülnék, ha egy olyan rendszer működne, amiben nem kell a politikába beleszólnunk. Úgy gondoltam azonban, hogy a mostani választáson a mi jövőnk múlik, ezért fontosnak tartottam, hogy szavazzak - emelte ki, hozzátéve, sok cikket és véleményt olvasott előzetesen, így már felkészülten érkezett meg a választókörbe. - Tudtam, hogy hová rakom az ikszeket - árulta el.

Csongor és Gergő mellett országosan több mint 231 ezer választó élhet első alkalommal a választójogával az országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson. Ők azok, akik a 2019-es önkormányzati választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá.

Az első választók nemzeti színű kitűzőt vehetnek át a szavazatszámláló bizottságoktól. A kerek, ezüstös színű szegéllyel ellátott kitűzőn a „Szavaztam!" felirat szerepel. A kitűző valamivel nagyobb, mint egy 50 forintos érme.

További hírek

Olvasnivaló