Ugrás a tartalomra

Emlékszobát nyitnak

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. július 21. vasárnap 12:40
Weidlich Pál neve ma is fogalom Miskolcon. A híres kereskedő a minőségi szolgáltatás megteremtője volt városunkban. Neki állít emléket a Weidlich-palotában kialakítandó szoba, és helyére kerülhet a híres cégér, a „Fekete kutya” hiteles másolata is.

Az emlékszoba kialakítása a Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesület ötlete volt, mint ahogy a „Fekete kutya” cégér hiteles másolatának elkészíttetése is 3D-s technikával még 2019-ben. Reimann Zoltán író, amatőr helytörténész, a Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesület alelnöke lapunknak azt nyilatkozta, hogy a Weidlich-palotát sok miskolci ismeri, és az is sok helyi emlékezetében él még, hogy működött benne egy különleges, kisboltszerű fűszerüzlet.

Az viszont már kevésbé ismert, hogy ki is volt, milyen ember is volt Weidlich Pál, és mit köszönhetnek neki a miskolciak. Ezért tartják szükségesnek az emlékszoba kialakítását, de azért is, hogy a kereskedő személyén és életén keresztül bemutathassák Miskolc talán legvirágzóbb időszakát és a polgári értékeket.

Osztie Tibor képgalériája

A körülbelül 15 négyzetméteres helyiségben Weidlich Pálhoz kapcsolódó írást, újságcikkeket, fotókat és különböző használati, illetve berendezési tárgyakat helyeznek majd el. A kutatás során sok tárgyi és írásos, illetve képi emlék gyűlt össze. Reimann Zoltán kifejtette, hogy sok fotó maradt fenn az egykori fűszerüzlet enteriőrjéről, munkatársairól, a hajdani Weidlich-lakásról és a családról.

Olyan újságcikket is megtalált a híres kereskedőről, amelynek létezéséről a leszármazottak nem is tudtak, és amelyből az derül ki, hogy Weidlich Pál egyszer életet is mentett a Hámori-tóban. A tervek szerint jövő május 11-én, Miskolc város napján adják át az emlékszobát és a „Fekete kutyát”.

További hírek

Olvasnivaló