Ugrás a tartalomra

Energiahatékonyság, fenntarthatóság, körforgásos gazdaság – konzultáció a Városházán

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. november 13. hétfő 17:34
„Közösségünk fejlesztése: önkormányzatok az energetikai átalakulás élvonalában” címmel szervezett energetikai konzultációt a helyi önkormányzatok számára a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és az Egyensúly Intézet, együttműködésben a miskolci önkormányzattal, hogy előmozdítsák a hatékony energiaátmenet megvalósítását a településeken.
Fotó: Horváth Csongor

A városháza dísztermében megtartott szimpóziumon elsősorban arra keresték a válaszokat, hogyan valósíthatók meg a települések energiamegtakarítási és a megújuló energia hasznosítására épülő tervei, illetve ezek hiányában maga a tervezés és az átállás egy fenntarthatóbb működésre. A konzultáció célja, hogy konkrét előrelépés valósuljon meg az önkormányzatoknál az energiahatékonyság, az energiamegtakarítás, az energiafüggetlenség területén. Ennek érdekében az Egyensúly Intézet munkatársai az ország tizenöt településén zártkörű beszélgetések keretében mutatják be az általuk kidolgozott és javasolt ötleteket az önkormányzatok döntéshozóinak. 

A konzultációsorozat a 100 klímasemleges és okos város misszió céljaival összhangban Miskolcra is ellátogatott. Veres Pál Miskolc polgármestere megnyitó beszédében kiemelte, a 100 klímasemleges és okos város misszióban történő részvétel nem csak egy jól hangzó cím, hanem mindenekelőtt feladat, amely évtizedekre meghatározhatja a város fejlesztését. Mint fogalmazott, az önkormányzat is érzékeny arra, hogyan tudjuk a környezetünket, a természeti értékeinket megóvni, hogyan lehet a körforgásos gazdaság létrejöttét elősegíteni. 

„Ez nem csak nekünk, hanem a gyermekeinknek is fontos. Olyan kérdésekre kell válaszokat találnunk most, amely kérdéseket még fel sem tettek. Ma még csak sejtjük, hogy mik lesznek ezek a kérdések a jövőben. Olyan iparágak, olyan technológiák vannak a környezetünkben máris, amelyek ezelőtt nem is léteztek, és még nem is tudjuk, hogy mi vár ránk az elkövetkező időszakokban, amit meg kell oldanunk” – mutatott rá a polgármester a települések előtt álló feladatok összetettségére. Nem kérdés, hogy a természeti értékeinket meg kell óvnunk, a rendelkezésre álló adottságainkat pedig a lehető legoptimálisabban kell felhasználnunk – tette hozzá. 

Miskolc eddig is jelentős lépéseket tett a környezetvédelemért és az energiahatékonyságért. Veres Pál példaként említette a városi közlekedési vállalatnál történt fejlesztéseket, ahol folyamatosan újítják meg a járműflottát. Már tíz elektromos busz állt szolgálatba és a korábban beszerzett gázüzemű járművek is sokkal környezetbarátabbak a régi dieseleknél. Az elektrifikáció a jövőben folytatódik. 
Gazdaságfejlesztésben arra törekszik a város, hogy magas hozzáadott értékű vállalkozások települjenek ide és működjenek, amelyeket Miskolc és a térség ki tud szolgálni munkaerővel és infrastruktúrával. Külön figyelmet fordítanak a cégek esetében is a környezetvédelemre. Törekszenek a környező településekkel is a szoros együttműködésre, hiszen „a szél és a víz sem áll meg a város határánál” – hangsúlyozta a város vezetője. 

Az alkalmanként két-két órás, tizenöt-húsz fő részvételével zajló beszélgetéseken neves, gyakorlati szaktudással rendelkező energetikai szakértők is részt vesznek. A miskolci eseményen Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója és Csernus Dóra közgazdász, az Egyensúly Intézet klíma- és környezetpolitikai igazgatója adott tájékoztatást arról, mit tehetnek az önkormányzatok az energiamegtakarítás és az energiafüggetlenség növelése érdekében? A kérdés megválaszolását gyakorlati tanácsokkal is színesítették, miközben interaktív beszélgetést folytattak a jelen lévő polgármesterekkel és önkormányzati cégek vezetőivel. 

Csernus Dóra elmondta, 2022 végére a magyarországi települések párját ritkító válsággal szembesültek. Az energiaárak tartós növekedése, az orosz-ukrán háború nyomán keletkezett nemzetközi piaci bizonytalanságok, valamint az elhúzódó infláció hatására a hazai önkormányzatokra egyik hónapról a másikra kezelhetetlennek tűnő plusz költségek nehezedtek, amelyek miatt nemcsak a költségvetésük, hanem a felelősségi körükbe tartozó legalapvetőbb közszolgáltatások ellátása is veszélybe sodródott. Ennek hatására a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége együttműködve az Egyensúly Intézettel, Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal néven szakmai egyeztetéssorozatot hívott össze annak érdekében, hogy a legfontosabb szakmai és érdekképviseleti szervezetek, valamint a releváns piaci szereplők tudására támaszkodva közös megoldások születhessenek a közös kihívásokra. 

A kerekasztal munkájának eredményeként született meg az az átfogó szakpolitikai javaslatcsomag, amelynek nyomán több, az önkormányzatok terheit csökkentő energetikai intézkedés is megvalósult. Az intézet – látva az együttműködésben rejlő további lehetőségeket – úgy döntött, folytatja az együttműködést az önkormányzatokkal az energetika területén. Idén ősszel ezért tizenöt megyeszékhelyre látogatnak el, ahol a helyi döntéshozókkal és a környező települések döntéshozóival megvitatják a legfontosabb energetikai kihívásokat. Ennek soron következő állomása volt hétfőn Miskolc. 

A konzultáción tárgyalt témák között volt az energiafelhasználás csökkentése és a fosszilis energiahordozókról való leválás, a fűtési és hűtési célú energiafelhasználás csökkentése korszerűsítésekkel, avagy a hatékony szigetelésre, kazánokra, kályhákra és közösségi megoldásokra is biztosítandó támogatások kérdése. Különös tekintettel az „energiaszegénységgel” küzdőkre.

Az országjáró konzultációsorozat végén egy szakmai anyagot állítanak össze a szervezők és arra törekszenek majd, hogy minél több önkormányzathoz eljuttassák a tapasztalatokat – tudtuk meg Csernus Dóra klíma- és környezetpolitikai igazgatótól.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!