Ugrás a tartalomra

Erdei bábszínházat indít nyáron a Miskolci Állatkert és a Csodamalom bábszínház

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. május 18. csütörtök 12:42
Zajlik az élet a bábszínházban, miközben már az évad utolsó kőszínházi előadására készülnek a "zárogató" napon, megállapodtak az állatkerttel, hogy a nyári szezonban rendhagyó módon a vadasparkban folytatják a munkát, és az együttműködés jeleként kölcsönösen örökbe fogadtak egy farkast és két mesefigurát.
Fotók: Mocsári László

A kölcsönös örökbefogadás persze jelkép, amellyel szimbolizálni szeretnék, hogy ez a két szórakoztató intézmény a nyári iskolai szünetben is nyitva áll a gyerekek és a családok előtt, ahogy azt is, hogy összefogással mindketten előrébb jutnak, miközben magasabb szintű szolgáltatást kínálnak a nagyérdeműnek – tudtuk meg az együttműködést beharangozó sajtótájékoztatón. 

Temesvári Éva Rita, a Csodamalom Bábszínház igazgatója elmondta, hogy az együttműködés apropója a kettős jubileum volt, a bábszínház harminc, az állatkert negyven esztendeje nyitotta meg kapuit. Mivel a célközönség nagymértékben ugyanazokból áll – családok, gyermekek – adta az ötletet, hogy működjenek együtt a nyári szünetben, amikor a bábszínház kapui zárva vannak. 

„Az is motiválta ezt az összekapcsolódást, hogy a bábszínházunk télen az energiaárak miatt be volt zárva, és az állatkert sem tudott teljes hatékonysággal működni, így nem tudtunk annyit adni a közönségnek, amennyit szerettünk volna. Az ötletelés eredménye lett ez a nyári együttműködés” – tájékoztatott Temesvári Éva Rita, akitől megtudtuk azt is, hogy elsősorban kesztyűsbábos és utcaszínházas előadásokkal készülnek, a közönséget külföldi vendégelőadók is szórakoztatják majd, kapcsolódva a X. Színházi Olimpiához és a Bábművészeti Világtalálkozóhoz. Az igazgató úgy véli, a színház munkatársai, előadói is örülnek a lehetőségnek, hogy a nyári időszakban is bemutathatják művészetüket. 

Jánosi Ferenc, a Miskolci Állatkert vezetője örömmel fogadta az együttműködés ötletét, amely az állatkert részéről vetődött fel, és megértő fülekre talált a Csodamalom bábszínház részéről is. A szavakat gyorsan tettek követték, néhány hónap alatt lerakták az együttműködés alapjait. „A bábszínház készül az előadásokkal, mi pedig neki láttunk színpadot ácsolni az állatkert bejáratának közelében. Ez nem egy nagy színpad lesz, néhány négyzetméteres, amelyet elegendőnek gondoltak a bábszínház szakemberei a tervezett előadásokhoz. A régi, vándorbábszínházas hagyományokra fognak ezek az előadások épülni. Nagyon izgatottan várjuk, hogyan fognak ezekre reagálni a látogatóink” – tette hozzá Jánosi Ferenc.

„Harminc éves a miskolci Csodamalom bábszínház, ennek a jubileumi évadnak a végét ünnepeljük most, június negyedikén lesz a „zárogató” eseményünk itt a színházban, de nem szeretnénk, hogy ezzel vége legyen, hiszen az év még tart. Hogy ne maradjon bábszínház nélkül Miskolc városa, a negyven éves Miskolci Állatkerttel szövetkeztünk, náluk épül egy kis színpad, ahol egész nyáron, tíz hétvégén vasárnaponként, a megszokott időben, tíz óra harminc perces kezdettel, lesz egy-egy vásári bábjáték vagy olyan bábelőadás, amit szabadtéren is elő lehet adni. Az első hónapban, június minden hétvégéjén egy-egy világsztár fog fellépni” ismertette Fekete Dávid, a Csodamalom Bábszínház művészeti vezetője. 

Hozzátette, az együttműködést a „fogadj örökbe egy bábot” akcióval kezdték, amely keretében a Rákherceg című előadás két szereplőjét, magát a Rákherceget és Brighellát adták örökbe az állatkertnek, cserébe a bábszínház egy európai szürke farkast választott örökbefogadottnak. A farkast a tájékoztatón szintén egy báb képviselte.

A sajtótájékoztató alatt, a bábszínházba érkező közönség megismerkedhetett az állatkert két kisegerével és egy madagaszkári csótánypárral, amelyeket simogathattak és kézbe is vehettek. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!