Ugrás a tartalomra

Érettségi után jó szakmával, tapasztalattal, plusz ponttal az egyetemre

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 16. szombat 07:38
Hamarosan nyilvánossá válnak az egyetemi felvételi ponthatárok. Vannak, akik örülnek majd az eredményeknek, mások elbizonytalanodhatnak a korábbi felsőfokú döntésük kapcsán, s lesznek olyanok is, akiknek számításba kell venniük egyéb tanulási lehetőségeket is. Az egyetem mellett számos lehetőség várja a tanulni vágyó fiatalokat. (Támogatott tartalom.)

- A Miskolci Szakképzési Centrum iskoláiban milyen képzések közül választhatnak a fiatal felnőttek az érettségi vizsgát követően?

A Miskolci Szakképzési Centrum (centrum) 8 iskolájával Miskolcon, 2 iskolájával vidéken, Mezőkövesden és Mezőcsáton biztosítja a magas színvonalú szakmai oktatást. Az ország egyik legnagyobb szakképzési centruma vagyunk. Közel 7.000 tanulónk van, ebből 1.046 fő felnőtt, és szinte minden ágazatban indítunk képzéseket. A centrum képzési kínálata nagyon sokszínű: közel 100 oktatott szakma közül választhatnak a szakképzés iránt érdeklődők. A műszaki, gépészeti képzéseken túl, építőipari, gazdálkodási, szépészeti, szociális és a turizmus-vendéglátás területein nyújtunk szakmaszerzési lehetőségeket.

Iskoláink nem csak a pályaválasztás előtt álló 8. osztályos diákok számára kínálnak szakmatanulási lehetőséget. Érettségit követően – a felsőfokú tanulmányok előtt vagy akár mellett is –, illetve felnőtt korban is számos lehetőség közül választhat az, aki a centrum iskoláiban szeretne valamilyen szakmát elsajátítani.

-     Milyen lehetőségeik vannak szakmatanulásra a fiatal felnőtteknek?

Képzéseink nappali rendszerben, vagy a munkavégzéshez igazodó időbeosztásban kerülnek megszervezésre. Nappali rendszerű szakmai oktatásra 25 éves korig várjuk a jelentkezőket, jellemzően érettségire épülő képzések indulnak, amelyek képzési ideje 2 év. Az oktatás hétköznaponként a délelőtti napszakban valósul meg.

Ez kiváló lehetőség azoknak a fiataloknak, akik az érettségi vizsgát követően már határozott szakmai érdeklődéssel rendelkeznek, azonban tanulmányaikat nem feltétlenül egyetemi közegben, hanem olyan helyen szeretnék folytatni, ahol az elméleti tudás mellett – vállalati környezetben szerzett – gyakorlatra is szert tehetnek.

A munkavégzéshez igazodó időbeosztású képzéseinkre akár már 16 éves kortól várjuk a jelentkezőket, felső életkori határa a jelentkezésnek nincs. Képzési palettánkon egyaránt szerepelnek érettségire épülő technikumi, valamint szakképző iskolai képzések is. Ezen képzéseink esetén az oktatás jellemzően a délutáni-esti napszakban, heti 2-3 alkalommal zajlik, így ez a forma egy kiváló lehetőség azok számára, akik munka mellett szeretnének új szakmát tanulni, vagy szeretnék továbbképezni magukat. A képzési idő alapesetben 2 év, ugyanakkor lehetőség van előzetes tudásbeszámításra, amellyel a szakmai oktatás ideje csökkenthető.

A szakmai oktatás végeztével a szakma megszerzéséről (technikus) oklevelet, illetve szakmai bizonyítványt állítanak ki. Mindkét esetben fontos kiemelni, hogy a szakmai oktatás - alapesetben - két szakma megszerzéséig ingyenes. A képzések minden év szeptemberében indulnak, jelentkezni az iskolákban már májustól, új lehetőségként elektronikusan, az ejelentkezes.e-kreta.hu/jelentkezes felületen is lehet.

- Melyek azok az előnyök, amelyek miatt érdemes az érettségit követően a szakképzést és a centrum iskoláit választani?

Nappali rendszerű tanulás esetén számos kedvezmény illetheti meg a tanulót. Például diákigazolvánnyal rendelkezik, amely önmagában is számos előnnyel jár. Ilyen plusz lehet a szakképzési ösztöndíj is, illetve a tanulmányok végeztével az egyszeri pályakezdési juttatás. A szakirányú oktatásukat duális képzőhelyen töltőket munkabér illeti meg a szakképzési munkaszerződés alapján. A munkavégzéshez igazodó időbeosztású képzések egyik nagy előnye, hogy rugalmas, jellemzően 2-3 délutáni, esti elfoglaltságot jelent, így munka, vagy akár az egyetemi tanulmányok mellett is folytatható. A képzési idő pedig előzetes tudásbeszámítással, bizonyos esetekben akár a negyedére is csökkenthető. Mindezek mellett érdemes még egyszer kiemelni, hogy ezek a képzések (az első két szakma megszerzéséig) ingyenesek, és nem jelentenek költséget a leendő tanuló számára. A technikusi bizonyítvány előnyt jelent a szakirányú felsőoktatásba történő jelentkezés során. A plusz pontokon és a lehetséges kreditbeszámításon túl olyan tudást ad a tanulónak, amely biztos alapot szolgáltat a felsőfokú tanulmányok folytatásához, megkönnyítve ezáltal a tanuló előmenetelét.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!