Ugrás a tartalomra

Érkezik a szezon első komoly havazása – figyelmeztetést adott ki a Magyar Közút

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. november 27. hétfő 15:40
A legtöbb, akár tizenöt centiméternyi hó Borsod-Abaúj-Zemplénben és azon belül is a magasabban fekvő területeken várható.

Jelentős, intenzív havazás várható kedden éjfél után Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében – hívja fel a közlekedők figyelmét hétfői közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mint írják, munkagépei minden érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni, de a folyamatos havazás miatt időszakosan téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők.

– Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén magasabban fekvő területein 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat néhány órán belül, de síkvidéki területeken is nagyságrendileg hasonló, 5-10 centiméternyi várható – teszik hozzá. 

Emlékeztetnek, a közút már november 10-én téli üzemre váltott, így minden havazásban érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni a szakemberek. Azt kérik az autósoktól, hogy figyeljenek a közútkezelő munkagépeire, melyek az érintett területeken megelőző sószórást végeznek, hogy a friss hó letapadását igyekezzenek tompítani. „Ez nem jelenti azt, hogy a kiszórt só minden frissen hullott havat azonnal elolvasztana, hiszen jelentős mennyiségű hó várható, néhány óra alatt” – teszik hozzá. 

– A havazásban érintett északi, északkeleti országrészben nagyjából 25 mérnökségről, tehát telephelyről fognak majd elindulni a gépek – összesen 180 -, hogy közel 8500 kilométernyi fő- és mellékúton beavatkozzanak. Tehát ennyi gépnek kell eljutni ekkora területre és több száz településen átvezető országos útra – írják hozzátéve: a belterületi utak többsége az önkormányzatok, míg az M25, M3 és M30 koncessziós társaság kezelésébe tartozik.

Mint írják, egy munkagép fordulóköre nagyjából 2-4 óra, ennyi kell a rakodáshoz (só és üzemanyag felvétel), a célterületre való kijutáshoz, majd onnan a telephelyre való visszatéréshez. Ennyi idő alatt több centiméternyi friss hó hullhat, így ezeket a munkákat újra és újra meg kell majd ismételni, mindaddig, amíg a havazás el nem áll.

– A téliesebb útviszonyok nem jelentik azt, hogy a közútkezelő ne dolgozna teljes kapacitással, hiszen a fentiek alapján látható, hogy egy meghatározott mennyiségű gépi és humán erőforrással, ütemezetten, folyamatosan végzik a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat. Ezek akkor fejeződnek be, míg minden út fekete nem lesz – teszik hozzá. 

Azt írják, a közlekedők is sokat tehetnek azért, hogy az országos utakon a forgalom zavartalan legyen. Egy-egy baleset miatt ugyanis a feltorlódott kocsisorokban vesztegelhetnek a közútkezelő gépei, így a hóeltakarítást is később tudják adott helyszínen elvégezni.

- Soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket! Nemcsak a KRESZ előírásai miatt, hanem azért, mert biztosak lehetnek benne, a munkagépek mögött tisztább lesz a burkolat, mint előtte. Fontos, hogy a gépektől érdemes kell távolságot is tartani. Havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben. Csak akkor előzennek, ha azt biztonságosan be is tudják fejezni. Csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel vezessenek – fogalmaznak.

A közlekedőktől azt kérik, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon. Ez alapján tervezzék meg utazásukat.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!