Ugrás a tartalomra

Erős mezőnnyel érkezett a török filmművészet a CineFestre

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 10. kedd 14:15
A török–magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója alkalmából a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a Turkish Days című program keretében mutatkoznak be a török filmek a miskolci közönségnek.
A török filmművészet is bemutatkozik a CineFesten. Fotó: Osztie Tibor

A rangos évfordulók alkalmából a török nagykövetség és Miskolc önkormányzata ünnepélyes fogadást is adott hétfő este a Városháza dísztermében, ahol a házigazda Veres Pál polgármester elmondta, minden évben kiemelt partnereket hívnak meg a CineFestre, idén a jubileumi huszadik fesztiválra török és kínai partnereket invitáltak, hogy bemutassák saját filmművészetüket a miskolci közönségnek. 

- A törökök meghívásának külön apropója volt, hogy száz éves a hivatalos diplomáciai kapcsolat országaink között. Külön öröm számunkra, hogy itt a városunkban is több török származású üzletember és vállalkozó él. Van, aki már évtizedek óta meghatározó szereplője Miskolc köz- és gazdasági életének. Fesztiválunkat Gülşen Karanis Ekşioğlu török nagykövetasszony is megtisztelte személyes jelenlétével. Sőt, ezt a díszvacsorát is a török nagykövetség finanszírozza, lényegében a nagykövetasszony hívott meg minket, mi a helyszínt adtuk ehhez – ismertette a polgármester. 

Még több kép a galériában. Kattints!

Veres Pál nagyra értékelte a gesztust és azt, hogy a török partnerek is ilyen fontosnak tartják a kétoldalú kapcsolatok ápolását. Megemlítette, a nagykövetasszony már nem először vendégeskedik városunkban, jelenléte és érdeklődése Miskolc iránt biztosítja, hogy fejlődnek a kulturális és gazdasági kapcsolataink. 

A polgármester szerint, a CineFest Miskolc egyik legerősebb brandje, amely nemcsak országos, hanem nemzetközi elismerést is kivívott magának. Köszöntőjében egy török mondást is idézett: „A munkába vett vasat a rozsda nem fogja”. Utalva ezzel arra a rengeteg befektetett munkára, amellyel immár húsz éve építi Miskolc ezt a fontos brandjét. Jó példa a CineFest eddigi története, amelyben rengeteg munka van, ezért nem „rozsdásodott be”, él és évről évre fejlődik, megújul. A CineFest felkerült nem csak az ország fesztiváltérképére, de nemzetközileg is egyre jobb híre van, egyre távolabbról érkeznek vendégek a rendezvényre. Erre példa, hogy 2024-ben Törökország és Kína a fesztivál kiemelt díszvendégei. 

A török nagykövet, Gülşen Karanis Ekşioğlu asszony azt emelte ki, hogy a török-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulóját ünnepeljük, az ehhez kapcsolódó kulturális évad 2023 decemberében kezdődött, amelynek mottója: „Száz év, száz esemény”. Ennek keretében vesznek részt a CineFesten is, ahol a Török Napok keretében három filmet mutatnak be. Nagyon bízik abban, hogy ezek tetszenek a miskolci közönségnek. 

- Nagy öröm számunkra, hogy részt vehetünk ezen az egyedülálló és népszerű filmfesztiválon – mondta a nagykövetasszony, aki örömmel tapasztalta, hogy a filmszerető közönség nagy érdeklődést mutat a programban látható filmjeik iránt. Ismertette, hogy az Élet című filmjük Törökország Oscar-díjra jelölt filmje, az Egy szebb holnap című alkotás egy népszerű rendezőjük munkája, a harmadik bemutatott filmjük a Napfogyatkozás pedig egy különleges dokumentumfilm, amely a négy tagú török tornászcsapat 2021-es, a Covid miatt egy évvel elcsúsztatott tokiói olimpiára történt felkészülését és nehézségeit mutatja be. 

Megtudtuk, a török nagykövet már negyedik alkalommal érkezett városunkba, korábban elsősorban a sporttal összefüggő látogatásai voltak. Idén először vesznek részt a filmfesztiválon. Kiemelte ennek jelentőségét a diplomáciában is, megítélése szerint a művészetnek és benne a filmnek hatalmas diplomáciai értéke van, egy-egy alkotás milliókhoz el tud jutni, és közvetíthet pozitív üzeneteket, építheti az emberek, népek, országok közötti kapcsolatokat. 

A török filmek sajátosságairól elmondta, szenvedélyes filmrajongóként úgy gondolja, a török filmekben kiemelt szerepet kapnak az érzelmek. Az olykor túláradó érzelmek és a drámai pillanatok adják a török filmek különleges varázsát. Gülşen Karanis Ekşioğlu nagykövetasszony szerint, a török filmekben az érzelmek tükröződnek leginkább, legyen szó a most bemutatott filmekről vagy akár a Magyarországon is népszerű török szappanoperákról.

Bíró Tibor, a CineFest igazgatója rámutatott, a fesztivál egyik missziója, hogy olyan országok filmművészetét hozza el, amelyek a magyar filmforgalmazásban kevésbé jelennek meg. Örömét fejezte ki, hogy a nemzetközi zsűri elnökének feladatát a neves török rendező, Semih Kaplanoglu vállalta el, aki a kortárs török filmművészet egyik legelismertebb alakja. 
A CineFest főszervezője szerint a fesztiválon bemutatott török filmek egyedülálló lehetőséget jelentenek a magyar közönség számára, hogy szélesebb körben megismerjék ezeket az alkotásokat és közelebb kerüljenek a török filmművészethez.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!