Ugrás a tartalomra

Értékelnek a frakcióvezetők

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 22. vasárnap 08:52
Megtartotta idei utolsó ülését a miskolci közgyűlés, amelyen a legnagyobb vitát kiváltó előterjesztés a miskolci tömegközlekedést érintő változásokról szólt.

Rendkívül hosszú, kemény vitákkal tarkított ülést tartott csütörtökön a miskolci közgyűlés. A legtöbb hozzászólás a miskolci tömegközlekedés, egészen pontosan az MVK Zrt. jövő évi közszolgáltatási szerződése kapcsán hangzott el. Szintén sok képviselő mondta el véleményét az önkormányzat által nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló rendelet módosításáról. A város vezetése ugyanis bevezeti a születési támogatást, amelyet a gyermek világrajötte után 120 nappal a szülő kérhet, ha legalább egy éve már miskolci lakóhellyel rendelkezik. Némi vita után az is biztossá vált, hogy Miskolcon 21 közterület kap majd új elnevezést a közeljövőben. A képviselők döntöttek arról, hogy a város pályázik a jövő évi Tour de Hongrie kerékpáros körverseny indulóvárosi helyére, állásfoglalást adtak ki a Semmelweis Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályának tervezett bezárásával kapcsolatban, megválasztották a Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. új ügyvezető igazgatóját, és határoztak jó néhány technikai jellegű előterjesztés ügyében is.

A közgyűlésről a frakciók vezetői a következőket nyilatkozták portálunknak:

Simon Gábor frakcióvezető (Velünk a Város)

Amennyiben a közgyűlést valaki figyelemmel kísérte, akkor láthatta, hogy tényleg új városvezetés lépett hivatalba. Korábban reggel héttől, összecsapva, összevonva a napirendi pontokat, gyorsan tárgyalt mindenről a testület. Most jól látható, hogy visszatértünk a normális kerékvágásba, reggeltől késő délutánig üléseztünk, hiszen ezért küldtek ide bennünket a választók. Nem csak formailag, hanem tartalmilag is változott a munka, hiszen olyan kérdéseket vett elő a városvezetés, amelyeket régóta meg kellett volna oldani. Az önkormányzat szociális ellátási rendszere is változott. Az előző városvezetés például a temetési segélyt, a gyógyszer-, vagy a bérlettámogatás összegét nem változtatta meg. Mi az első érdemi ülésen a temetési segélyt az eddigi tízezer forintról harmincezerre emeltük. Bevezettük a születési támogatást, hiszen a jelenlegi városvezetésnek fontos, hogy Miskolcon minél több gyermek szülessen. Tudjuk, hogy egy jelképes, de fontos húszezer forintos összegről van szó, de eddig ilyen nem volt. Szintén szimbolikus az a döntés, amely a miskolci házaspárok támogatásáról szól, hiszen azok, akik a polgármesteri hivatalon kívül kötnek házasságot, ötvenszázalékos kedvezményben részesülnek. Hangsúlyozom, hogy itt csak miskolci fiatalokról van szó, ami szintén a városvezetés elkötelezettségét mutatja.

Idesorolom a civil szervezetek segítését is, amelyben elsősorban ingatlantámogatásról van szó. Így számos szervezet jutott ingatlanhoz ingyenes használattal, vagy kedvezményes adásvételt ajánlattal. Ilyen a Diósgyőri Polgárőrség, a Szimbiózis Alapítvány, a Várva Várt Alapítvány vagy a Máltai Szeretetszolgálat. A rendőrséget is támogattuk Diósgyőrben, hogy jobb működési feltételek között működhessenek.

A jelenlegi városvezetés a bérrendezést,  a bérfelzárkóztatást is fontosnak tartja, ezért a polgármesteri hivatalban az illetményalap növeléséről döntött. Egyébként utoljára 2008-ban volt illetményalap-növekedés.

Komolyan vesszük a lakossággal való kapcsolattartást is. Elindítottuk és továbbfejlesztettük azt a projektet, amit az Okos Város Programban szeretnénk megvalósítani. Ez azt a célt szolgálja, hogy a különböző városüzemeltetési problémák bejelentése egy csatornán keresztül történjen.  Ezek megoldása Városgazda feladata, így azon fogunk dolgozni, hogy a hibabejelentést követően gyorsan el tudják hárítani a hibákat.

Badány Lajos frakcióvezető-helyettes (Velünk a Város)

Az előző városvezetés 2014 óta nem folyósította a közszolgáltatási szerződésében foglalt pénzügyi ellentételezés összegét az MVK részére, miközben arra több közgyűlési határozat is kötelezte. Egészen elképesztő, hogy egy közgyűlési határozatban felelősként nevesített polgármester a közgyűlés döntését 5 évig ne hajtsa végre. Az így felhalmozódott tartozás összege mostanra meghaladta a 3,5 milliárd forintot, amely fedezet nélküli adósságként maradt ránk. Többek között az alulfinanszírozottság okán ez év októberére a közlekedési vállalatnál már az utazóközönség számára is érzékelhető problémák sora jelentkezett, amelyek kritikussá váló sofőrhiányban és járatkimaradásokban mutatkoztak meg. A költségek csökkentésére összeállított intézkedési tervben foglaltak sem kerültek a nyáron bevezetésre, tekintettel a közelgő választásokra. Ennek felelőssége egyértelműen a szerződéses kötelezettségeiket megszegő döntéshozókat, illetve a kritikus állapotokat a közvélemény előtt leplező tanácsadókat terheli.

A válsághelyzet kezelésére a hivatalba lépő új városvezetés egy szakértői csoport felállítását kezdeményezte, amelynek feladata a cég működésének hatékonyabbá tétele, és az ehhez szükséges strukturális átalakításokra vonatkozó javaslatok kidolgozása. Mai napon a 2020 évi közszolgáltatási szerződés tárgyalásánál az MVK egy csökkentett mértékű szolgáltatást tartalmazó tervezetet javasolt elfogadásra, melyhez a polgármester módosító indítványt nyújtott be. A közgyűlés döntése által végül sikerült megtartani az Egyetemvárosig közlekedő ME járatot, valamint meghosszabbítani a 21/B útvonalát. A vezérigazgató úrtól pedig azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a járatok ritkítása csúcsidőn kívül történik majd, amikor egyébként is kisebb az utasforgalom. Az ülésen elhangzottak szerint ezen átmeneti időszakban kell a cég vezetésének és a felkért szakértőknek egy olyan hosszú távú megoldást beterjeszteni a polgármester elé, amellyel az átszervezést követően biztosítható a korábbi szolgáltatási színvonal visszaállítása és az utasok elégedettsége.

Alakszai Zoltán frakcióvezető (Fidesz)

A miskolci tömegközlekedéssel kapcsolatos döntések érintik leginkább a miskolciak mindennapjait. Ezek az intézkedések komoly teljesítménycsökkenést, járatritkítást eredményeznek, ezért ezt a javaslatot nem támogattuk. Felhívtuk Veres Pál polgármester figyelmét arra, hogy  egy - a miskolciak életét ilyen mértékben érintő - döntés előtt társadalmi vitára kellene bocsátani a terveket. A vita során kibontakozott az a fajta - már megszokott szocialista - retorika, amely egy megszorító csomagot a kényszerhelyzet látszatába burkol. A teljesítménycsökkentés a független szakmai szervezetek szerint is utasszámcsökkenéshez vezet, ez pedig drágábbá fogja tenni a tömegközlekedést Miskolcon, akár már tavasszal. A rossz döntések árát tehát a miskolciak fizetik majd meg, hiszen ez a jegyek és bérletek árának növekedéséhez vezethet.

A másik kiemelendő napirendi pont egy részben üdvözlendő, részben általunk kritizált előterjesztés, a születési támogatás, amely egységesen húszezer forintot juttat minden megszületett gyermek után a szülőknek. Módosító javaslatot nyújtottam be, amelynek legfőbb oka, hogy mi a munkaalapú társadalom további erősítésében látjuk a jövőt. Ez a politika alapozta meg többek között, hogy Miskolcon ma nem munkanélküliségről, hanem munkaerőhiányról beszélhetünk. Ilyen körülmények között mi helyesnek és reálisnak tartjuk, hogy egy ilyen juttatás akkor járjon, ha a szülő az igénylést megelőző két évben legalább egyévnyi társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik. A javaslat másik része az összegszerűségre vonatkozott, mely szerint az első gyermek megszületése után húszezer helyett ötvenezer Ft támogatást javasoltunk. Tettük ezt azért, mert a tapasztalatok szerint az első lépés mindig a legnagyobb lépés, az első gyermek megszületését követően komoly anyagi terhek keletkeznek egy családban. A Kormány családpolitikai intézkedéseinek egyfajta kiegészítéseként is értelmezhető a javaslat. A módosító indítványunkat a többség nem támogatta, mi azonban további egyeztetéseket kezdeményezünk a javaslat kapcsán, amelyet egyébként megszavaztunk.

Molnár Péter frakcióvezető (KDNP)

A közterületek elnevezése kapcsán volt a KDNP-nek egy módosító indítványa. Kezdeményeztük, hogy Miklósházy Attila püspökről nevezzenek el egy utcát, aki tavaly decemberben, 87 éves korában hunyt el. Diósgyőrben született és később a külföldön élő magyarok püspöke volt. Sajnáljuk, hogy ezt a többség most nem szavazta meg. Keresni fogjuk a lehetőséget arra, hogy a püspökről közterület legyen elnevezve.

Az MVK közszolgáltatásával kapcsolatos előterjesztés egy hosszú vitát kiváltó napirend volt. Ezt az előterjesztést KDNP-frakció nem támogatta, mert szerintünk jelentős fordulószám csökkentésről, megnyirbálásról van szó és szerintünk ez a miskolciaknak sem fog tetszeni. Csak a villamosoknál ez évente több mint 6200, napi szinten pedig 17-25-tel kevesebb fordulót jelent majd a Tiszai pályaudvar - Felső-Majláth vonalon. De a buszok tekintetében is jelentős kapacitás csökkentésről döntöttek. Ezt nem tudjuk elfogadni. Attól tartunk, hogy a közösségi közlekedés helyett többen autóba ülnek, így nagyobb torlódások lesznek, a levegő tisztaságáról nem is beszélve. Ezt nagyon rossz iránynak tartjuk, ilyen az elmúlt nyolc évben nem volt. Attól tartunk, hogy a mostani intézkedéseket jegyáremelkedés követi majd, amit szintén nem támogatunk.

A szociális ellátásokkal kapcsolatban volt egy módosító indítvány a Fidesz-frakció részéről, amit mi támogattunk, hiszen a családok pártja vagyunk. Szerettük volna, ha az első gyermek megszületését nagyobb összeggel támogatja az Önkormányzat. Mivel mi a munkaalapú társadalomban hiszünk, így szerintünk helyes, ha az ilyen támogatásokat munkaviszonyhoz, illetve TB-jogviszonyhoz kötjük.

A Hivatal SZMSZ-ének a módosításával kapcsolatban azt gondoljuk, hogy az a városvezető koalíció felelőssége, hogyan alakítja, de bízunk abban, hogy ezek a hivatali átalakítások nem járnak majd semmilyen tekintetben elbocsátásokkal.  

Támogatja a KDNP frakció, hogy Semmelweis Kórházban továbbra is megmaradjon a szülészet. Ne feledjük, az Országgyűlésben Rétvári Bence (KDNP) államtitkár be is jelentette, hogy a Kormány közel 500 millió forinttal támogatja, hogy a kórház mindkét telephelyén javuljanak a körülmények.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!