A program alkalmat ad arra, hogy újragondoljuk, újraértelmezzük a furmintot – mondta el érdeklődésünkre a szervező Miskolci Borklub Egyesület elnöke. Sándor Zsolt emlékeztetett, több száz éve a Bükkben is volt furmint és hárslevelű, és ugyanolyan jó minőséget képviselt, mint most a tokaji. Bár a filoxéra-járvány miatt ez az időszak elmúlt, de az elmúlt időszakban már néhány új telepítéssel próbálkoztak.
– Egy zseniális borfajta, ami legalább akkora érték nekünk, magyaroknak, mint a franciáknak a Chardonnay – húzta alá, hozzátéve: a borkultúránk és maga a program is évről évre fejlődik. – Azon dolgozunk, hogy egy olyan professzionális rendezvénnyé nője ki magát a Furmint Február, amivel be tudjuk mutatni Tokaj-hegyalja minden apró szegletét.
Czikora Ágnes társszervező, a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezetője örömének adott hangot, hogy a dísztermet teljesen megtöltötték a finom borok kedvelői. Ismertette: vállalták, hogy népszerűsítenek és így segítenek egy társadalmi vállalkozást. Ezúttal a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének programja, a Tű, Cérna, Szeretet Varroda kapott bemutatkozási lehetőséget. Grúbert Roland igazgató elmondta, a varroda augusztustól működik, tizennyolc új munkahelyet hoztak létre. Főként megváltozott munkaképességűek készítenek munkaruhát és gyermekeknek kiegészítőket, most pedig kreatív bortasakokat és táskákat kínáltak.
A megyei közgyűlés alelnöke, Szabó Gergely hangoztatta: a magyar borkultúra fejlődik, a magyar borok nívója pedig egyre emelkedik. Külön büszkeséget jelent számunkra, hogy a megye ebben a zászlóshajó szerepét tölti be.
Megnyitó beszédében Veres Pál polgármester kiemelte, a maihoz hasonló rendezvények közösséget teremtenek, ő pedig városvezetőként Miskolc közösségének erősítését tűzte ki célul.
A minőségi borokat felvonultató rendezvényen több mint negyven Tokaj-hegyaljai borászat volt jelen, és a Miskolci Gasztro Klaszter neves éttermeinek finomságait is megkóstolhatták a vendégek.