Ugrás a tartalomra

Értelmező kéziszótár a rezsicsökkentés csökkentéséhez

index.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 04. csütörtök 10:16
Kisfeszültségen vételező, egyetemes szolgáltatás, fogyasztási jelleggörbe, HUPX, végső menedékes jogintézmény és társaik – az Index kiskátét készített, hogy egyszerűbben is megértsük az új rezsiszabályokat.

Augusztus 1-től már csak a kormány által megadott átlagfogyasztási értékig jár a rezsicsökkentett kedvezményes áram- és gázár, felette a lakossági fogyasztók, és az igénylést benyújtó mikrovállalkozások már a lakossági piaci árra keresztelt díjat fizetik. Eddig tiszta sor, hogy ideje elkezdeni a nagy spórolást, azonban eligazodni az új rezsiszabályokban, és a hozzájuk kötődő kifejezésekben: már egy másik történet. Az index.hu összeállított egy kvázi értelmező szótárt, ami rendeleti nyelvezetről lakosságira fordítja a lényegesebb kifejezéseket.

A kisfeszültségen vételező fogalma leegyszerűsítve a hétköznapi fogyasztó,  mindeközben azt is jelenti, hogy ő legfeljebb háromszor 63 amperrel veszi az áramot. Ugyanez más megfogalazásban úgy hangzik: ők a 3×63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű elektromos áram felhasználók. (Ez azért 3×63, mert különbséget teszünk a között, hogy például egy vagy legfeljebb három fázis jön le a házba/a lakásba.)

E fölött már megérkezünk a céges világba, amikor saját üzemeltetésű és karbantartású trafót kell létesíteni, amely átalakítja az áramot, ami már egy egészen más sztori, mint a lakossági rezsicsökkentés.

Az egyetemes szolgáltatói körbe alapvetően megint a lakosság tartozik. Az egyetemes szolgáltatás maga a rezsicsökkentés. Az egyetemes szolgáltató pedig a vállalat, amelyik a rezsicsökkentett áron szolgáltatja a gázt és az áramot.

Ezt bővebben kifejtve azt mondhatjuk, hogy az egyetemes szolgáltatói körbe tartozik minden, az előbb említett kisfeszültségen vételező, 3×63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű fogyasztó. Ők lehetnek jogosultak továbbra is a rezsicsökkentett energiaárakra ameddig nem lépik túl a kormány által átlagfogyasztásként kijelölt limitet.

Tehát például akik az egyetemes szolgáltatói kör tagjai:

a lakossági fogyasztók;
a lakásszövetkezetek;
a társasházak;
a társasházaknál viszont csak azok tartoznak bele, ahol több a lakáscélú helyiségek száma, mint a nem lakáscélú;
a jogi személyiséggel rendelkező vallási közösségek, vagyis a bevett hazai egyházak.

A háztartási méretű kiserőmű lényegében nem más, mint a napelem, amit például a tetőre szerel a család, és úgynevezett szaldóelszámolással működik. Nyilván egy cég is vehet magának napelemet, ez azonban már nem minősül háztartási méretű kiserőműnek.

Fotó: Róka László / MTI

A fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény azt jelenti, hogy a szolgáltatók megnézték, egy év alatt arányosan hogyan, mennyi energiát fogyaszt a magyar lakosság havonta. Ha most a gáz példáján megyünk végig, az éves szinten 1728 köbméter, havi szinten pedig 144 köbméter gázt alapul véve a szolgáltatók megállapították, hogy az éves fogyasztás például egy százaléka esik augusztusra, míg januárra annak 19 százaléka.

Ha csak az augusztusi 1 százalékot nézzük, akkor a havi fogyasztás csak 15,3 köbméter, és a szolgáltatók itt meg is húzták a vonalat. Ha tehát valaki augusztusban 15,3 köbméter felett fogyaszt, akkor feljebb lép a fizetési kategóriában. Vagyis nem arról van szó, hogy augusztusra is van egy 144 köbméteres kvótája a fogyasztónak, amit elhasználhat.

Röviden: havonta változik, hogy hol húzzák meg az átlagfogyasztási limitet.

Az MVM Next információ alapján az adott éven belül átviszik az adott hónapban fel nem használt fennmaradó mennyiséget. Tehát a nyári hónapokban ki nem használt kedvezményes mennyiség nem veszik el, hanem kummulálódik, felhalmozódik a 12 hónap során.

A kedvezményes mennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között időarányosan biztosított felhasználási helyenként. Tehát a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban elfogyasztott földgáz elszámolása során vehető igénybe, amennyiben a fogyasztó egész évben egyetemes szolgáltatótól vételez. A kedvezmény éves szinten lesz figyelembe véve – tájékoztat az MVM. 

Amit pedig szintén meg kell jegyezni, hogy ezt a fogyasztási jelleggörbét az átalánydíjasoknál is fogják alkalmazni.

Forrás: Index

A szintén gyakran hangoztatott HUPIX kifejezés nem más, mint a villamosenergia-tőzsde Magyarországon.

Amikor a végső menedékes jogintézményéről beszélünk, egy alapvetően lakosságvédelmi intézkedés kedvezményezettjei vagyunk. Ha például abba a helyzetbe kerülnénk, hogy a szolgáltatónk valami okból egyszer csak felmondja a szerződésünket, akkor sem kerülünk bajba. Vagyis arra szolgál, hogy akkor se maradjunk energiaellátás nélkül, amennyiben a szolgáltató például tönkremegy, kivonul a piacról, vagy egyszerűen úgy dönt, hogy már nem forgalmaz tovább - tehát az intézmény a fogyasztót védi.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!