Ugrás a tartalomra

Esélyt adnak a hátrányos helyzetű fiataloknak

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. február 08. csütörtök 17:25
Közös programot indít a Szimbiózis Alapítvány, a Dr. Ámbédkar Iskola és a United Way Magyarország, amelynek célja, hogy támogassák a miskolci, és a város harminc kilométeres vonzáskörzetében élő fiatalok fejlődését és növeljék a munkaerőpiaci elhelyezkedési esélyeiket.
Fotó: Osztie Tibor

Az együttműködésben résztvevők csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondták, a programba olyan 13-20 év közötti diákokat vonnak be, akik az oktatási- és munkaerőpiaci hozzáférésben hátrányt szenvednek. Az ő belépésüket segíti a több hónapos tanulási folyamat a munkaerőpiacra, amely elméleti és gyakorlati képzésből áll. Az elméleti tudást a Dr. Ámbédkar Iskola, a szakmai gyakorlati felkészítést pedig a Szimbiózis Alapítvány biztosítja, míg a United Way Magyarország a program finanszírozásával segít a fiataloknak. 

„Az alapítvánnyal közös programot a második félévben kezdjük el a kilencedikes technikumi diákjainkkal, összesen húsz fővel. A foglalkozások célja, hogy felkészítsük őket a munkaerőpiacra történő belépésre. Ezen belül például a munkavállalói kompetenciákkal és kihívásokkal foglalkozunk. 2007-óta azért dolgozunk itt Miskolcon és a vármegyében, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokat eljuttassuk egy piacképes szakmáig vagy az érettségiig” – ismertette Hervoy Vanda a Dr. Ámbédkar Iskola pedagógusa. Rámutatott, ez az út egyáltalán nem könnyű a számukra, ezért nagy előrelépést jelent, hogy a program által egy komoly szakmai háttérrel rendelkező partner, a Szimbiózis Alapítvány biztosítja a gyakorlati ismeretek megszerzését. Náluk konkrét szakmákkal ismerkedhetnek meg a napi munkavégzésben történő részvétel során. 
A pedagógus közölte, elindul egy tréningsorozat az alapítvány szakmai anyagaira támaszkodva, amit egy ötven órás gyakorlati munka követ, ahol az elméletet kipróbálhatják, használhatják élesben is, a Szimbiózis különböző műhelyeiben.  

Jakubinyi László a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy számukra is hasznos ez az együttműködés, hiszen nekik is szükségük van új munkaerőre, például szociális gondozókra, illetve egyéb dolgozókra, ahogyan az a célkitűzés is teljes egészében a profiljukba illik, hogy segítsenek a hátrányos helyzetben lévőkön. 
„A duális képzések mintájára, mi elhozzuk ide azokat a fejlesztőeszközeinket, mint például a munkavállalói kompetenciafejlesztés, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ők érvényesülni tudjanak a munkaerőpiacon, és felnőtt munkavállalókként megéljenek. Biztosítjuk a szakmai gyakorlatot is, és amikor végeznek, megkapják a szociális gondozói képesítést, akkor vagy mi tudjuk őket alkalmazni – hiszen már jól ismerjük őket -, vagy a saját partneri körünkben kereshetünk számukra munkát” – részletezte a kuratóriumi elnök. 

„A United Way Magyarország harminc éve vesz részt az országban az oktatás, az egészség és a pénzügyi tudatosság területén a kompetenciák fejlesztésében. Ezt a miskolci projektet az egyik nagy gyorsétterem-lánc finanszírozza rajtunk keresztül, a célunk a hátrányos helyzetű fiatalok támogatása a munkaerőpiacra történő felkészülésben. Olyan tudás átadása, amellyel sikeresebben helyezkedhetnek el, jobban boldogulhatnak majd. Ehhez keresünk pályázatok útján partnereket, így kerültünk kapcsolatba a Dr. Ámbédkar Iskolával és a Szimbiózis Alapítvánnyal” – tudtuk meg Kállay Ritától a United Way Magyarország marketing és kommunikációs munkatársától, aki szerint ezekkel az együttműködő partnerekkel és az összeállított képzési programjukkal biztosítottnak látják a kitűzött célok elérését. Hangsúlyozta, amennyiben ez a most induló projekt sikeres lesz, részükről van nyitottság egy hosszabbtávú kooperációra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!