Ugrás a tartalomra

Eseménydús május vár a miskolci diákságra

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. április 29. péntek 08:31
A Miskolc Városi Diákönkormányzat több programot is szervez vagy csatlakozik azokhoz a hónapban. A cél továbbra is az, hogy olyan lehetőségeket kínáljon a város, amelyek vonzóvá és élhetővé teszik számukra a megyeszékhelyet – ebben vállal oroszlánrészt a diákgrémium.

A MIDÖK tavalyi felélesztésének egyik deklarált célja volt hangot, önképviseletet és programokat adni a miskolci fiatalság számára, hogy jobban kiszolgálja őket a város, ahol felnőnek.

Ennek igyekszik is eleget tenni a diákönkormányzat, aktívan szervezik a programokat. Csütörtökön minderről sajtótájékoztatón számolt be Hudák Lilla diákpolgármester. Elmondta, hogy továbbra is várják a miskolci diákságot a MIDÖK-höz kapcsolódó programokra, amelyekből májusban nem lesz hiány.

Hudák Lilla és Szarka Dénes; Fotók: Juhász Ákos

Május 1-jén a város hivatalos, Csanyikban megrendezett majálisához csatlakozik a diákönkormányzat: főzésre és májusfadíszítésre várják a diáktársakat. Ezt követően a május 6. és 8. közötti Miskolci Ötletmaratonon vesznek részt, amelyre ötlettel – egy ifjúsági közösségi tér lehetőségével – neveznek, a rendezvényen pedig saját csapattal igyekeznek kidolgozni az elképzelést. Ehhez is várják még a csatlakozókat.

Május 11-én, Miskolc város napján ünnepi közgyűlésre készül a Miskolc Városi Diákönkormányzat, hogy újból gyakorolhassák képviseleti jogukat az oktatási intézmények diákjainak nevében a tagok. Egyebek mellett olyan stratégiai kérdéseket tárgyalnak, amelyek a testület hatékonyabb működését segíthetik elő, illetve a júniusra tervezett, városi szintű diákbál szervezése is szóba kerül majd.

Egy nappal később, május 12-én rendezi meg a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. kifejezetten diákzenekarok számára kiírt tehetségkutató versenyét, a Tekerd fel a hangerőt. Itt a zsűri tagja lesz Hudák Lilla, emellett saját csatornáikon keresztül népszerűsítik a lehetőséget a kortársak körében.

Ezt követően a diákpolgármester a május 21-én esedékes futókörök napjára tért át. A rendezvény programjaihoz a MIDÖK kitelepüléssel csatlakozik.

A májusi programok sorát a Kamaszfesztivál zárja majd az Egyetemvárosban. Az országos rendezvényt Miskolc látja vendégül, a város diákönkormányzata pedig csatlakozott az országos osztálykirándulás népszerűsítéséhez.

Márciusban kirakodóvásárt szervezett a MIDÖK; MiNap-archív; Fotó: Horváth Csongor

Szarka Dénes ifjúságpolitikai tanácsnok hozzáfűzte, a miskolci önkormányzat továbbra is támogatja a MIDÖK működését. Ennek példája, hogy az említett városi szervezésű rendezvényekhez tevékenyen csatlakozhatnak a fiatalok, saját kezdeményezéseiket pedig felkarolják a városatyák.

„Elsősorban a fiatalok bevonása a fontos, hogy lehetőségük legyen megszervezni a saját közéletüket. Ez az ő feladatuk, az önkormányzat csupán kívülről támogató szerepet tölthet be ebben a folyamatban. A diákönkormányzat eddigi munkája alapján az látszik, hogy képesek a közösségformálásra” – összegezte a tapasztalatokat a tanácsnok, majd hozzáfűzte, hogy Miskolc számára a jövő szempontjából stratégiai fontosságú a tevékenységük.

További hírek

Olvasnivaló