Ugrás a tartalomra

Ezek a projektek valósulhatnak meg Miskolc első közösségi költségvetéséből

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. december 14. szerda 10:27
A Miskolc első részvételi költségvetésén keresztül támogatandó ötleteket Veres Pál polgármester és Varga Andrea alpolgármester jelentették be kedden, a városházán. 
Fotók: Mocsári László

Több hónapos folyamat eredményeként szóletett döntés arról, hogy milyen fejlesztések valósulhatnak meg Miskolcon a részvételi költségvetés keretein belül, a rendelkezésre álló tizenötmillió forintból – jelentette be kedden Veres Pál, Miskolc polgármestere és Varga Andrea alpolgármester. 

A városvezető emlékeztetett, Miskolc tavaly hirdette meg a részvételi programját, amelyhez az idén már részvételi költségvetés is társult. Ennek felhasználására a miskolciak tehettek javaslatot, majd a tervezzukmiskolcot.hu oldalon szavazni lehetett az ötletekre. Veres Pál elmondta, az oldalon a városlakóknak lehetőségük nyílt pró és kontra érvelni az egyes javaslatok mellett vagy ellen, kifejtve az adott témával kapcsolatos általánosabb várospolitikai megfontolásokat vagy akár helyhez kötött konkrétumokat. 

- Miskolc most más hazai településhez hasonlóan nagyon nehéz helyzetben van az elszabadult energiaárak és a háborús helyzet miatt. Mi ennek ellenére is biztosítjuk a részvételi költségvetésnek ezt a tizenötmillió forintot, sőt ezt én magam nagyon kevésnek is gondolom. Azoknak, akik kétkednek ebben, mindig azt mondom: miért ne fektetnénk be a miskolci állampolgárokba, az ő ötleteikbe, akik hajlandóak a város fejlődésén gondolkodni, ötleteket kidolgozni, továbbfejleszteni és véleményt is alkotni, és tulajdonképpen ezzel részt venni a demokráciában? Még egyszer mondom, ez a tizenötmillió forint erre szerintem nagyon kevés, egy első lépcső, de már ehhez a viszonylag szerény ötlethez is számtalan jó javaslat és elképzelés érkezett be – mondta el Veres Pál, aki végül köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az első miskolci részvételi költségvetés lebonyolításában és megvalósításában. 

Varga Andrea és Veres Pál


Számtalan program

Varga Andrea alpolgármester hozzátette, az elmúlt egy évben számtalan program valósult meg a részvételiség elvének mentén. Egyike volt például a májusban megrendezett ötletmaraton, a Miskolcon az első, de országszerte is csak a harmadik ilyen rendezvény volt. A Szinva zöldfolyosóról való közös gondolkodás is része volt ennek a folyamatnak, éppúgy, mint a városvezetés és a civil szervezetek együttműködésével megvalósult városrészi központokat érintő közös tervezések. Legutóbb pedig a város est nevű sorozat indult el, melynek első rendezvényén a diósgyőri várfürdő a legutóbbin pedig a Népkert jövője és funkciója volt a téma.

- Ebbe a folyamatba tartozik természetesen a részvételi költségvetés tervezése is. Engem óriási büszkeséggel tölt el, hogy több száz miskolcit mozgattak meg ezek a kezdeményezések. Ez a több hónapon át tartó folyamat iskolapéldája volt annak, hogy hogyan gondolkodunk az állampolgárok bevonásáról Miskolcon. Hogy egy elkülönített költségvetési keretet hogyan és milyen módon használjunk fel. Ezt tudtuk megtanulni közösen ebben az évben – jelentette ki. 
A tervezzukmiskolcot.hu oldalra több mint kétszáz ötlet és javaslat érkezett be – folytatta Varga Andrea – melyből szakmai és állampolgári zsűri választotta ki a leginkább támogatásra méltókat. Ez a több lépcsős folyamat most zárult le. 


Bölcs ötletek

-  Rendkívül jó volt látni, hogy milyen bölcsen és átgondoltan nyújtották be a miskolciak a javaslataikat. Bölcsen azért, mert a kor igényeit, trendjeit, elvárásait fogalmazták meg az ötletekkel és látszott a javaslatokból hogy a miskolciak egy olyan, a városlakókat kiszolgáló, élhető nagyvárost szeretnének, amely közel van a zöldterületekhez, biztosítani tudja azt az élhető közeget, mely mindannyiunk számára elengedhetetlen. 

A program végén három kategóriában – Zöldülő Miskolc, Közös tereink és Támogató Miskolc –több projekt is nyert. „A Közös tereink kategóriában a Piknik Placc ötlete volt az egyik javaslat, amit támogattunk. A Szebb Miskolcért alap kapta a második legtöbb szavazatot, és a „szemetes kerékpárosok és futók számára” című ötlet lett a harmadik” – sorolta Varga Andrea. 

További ötlet volt a többi között a Vörösmarty tér zöldítése, parkosítása, az esővíz begyűjtése és hasznosítása, valamint különféle ingyenes szabadtéri sportprogramok szervezése is.

A projektek megvalósítása a következő időszakban kezdődhet el, és várhatóan a következő év közepére készülhetnek el. 

További információ, részletesebb leírás a győztes ötletekről a https://tervezzukmiskolcot.hu/ honlapon, IDE kattintva érhető el.

További hírek

Olvasnivaló