Ugrás a tartalomra

Ezek a válaszok a főutca fő kérdéseire

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. május 11. szombat 16:56
Szopkó Tibor alpolgármester a zöldítés mellett köztisztaságról, parkolási tendenciákról és a tavaly indult kapualjprogramról is beszélt lapunknak.
Belvárosi üzletek. Fotó: Mocsári László

A belváros több fórumon is téma volt az elmúlt ciklusban.

- Az egyik visszatérő kritika, amit kap a város, hogy koszos a sétálóutca. Aki sokat jön-megy a belvárosban, az láthatja, hogy ez összességében nem igaz. Ajánlom, hogy ezt a kérdést bízza mindenki a saját szemére, ne a sajtóhírek és a szociális médiában közzétett posztok alapján alkosson véleményt.

Partnerségben

Szopkó Tibor arról is beszélt, hogy gyakran – a legutóbbi nyilvános lakossági fórumon túl is – egyeztetnek azokkal a szereplőkkel, szolgáltatókkal, üzletekkel, akiknek közös ügyük a belváros.
- Az elmúlt öt évben kialakított párbeszédet most azzal bővítjük ki, hogy a társasházak kezelőivel is keressük a kapcsolatot – fogalmazott az alpolgármester, aki szerint definiálni kell a tisztántartási sávokat, tudatosítani, hogy mi az önkormányzati feladat és mit kell a lakóknak, üzlettulajdonosoknak, bérlőknek elvégezniük.

- A Főépítészeti Kabinet aktív közreműködésével komoly munka folyik a belváros zöldítésével kapcsolatban. Arra kértük a vendéglátósokat, hogy ne csak teraszbútorokat rakjanak ki, széket, asztalt, hanem növényzetet is. Leginkább ugyanis ezekkel a partnereinkkel együttműködve tudjuk zöldebbre színezni a sétálót.

Belváros. Fotó: Osztie Tibor

Nem zár a Bazár, nyílik

A legutóbbi közgyűlés elfogadta, hogy a kihelyezett zöldnövényzet után ne kelljen területfoglalási díjat fizetniük. Az alpolgármester beszélt az aktuális TOP Plusz programba betervezett növényesítésről is.
- A Bazártömb jelentős zöldfejlesztését céloztuk meg. A terveink szerint egy párhuzamos főutca épül majd ki azon a részen. Olyan élőtér lesz minden miskolcinak, mint a Weidlich-udvar és a Berzeviczy iskola határolta Antall József tér a középiskolások számára: zöld sziget a betondzsungelben. A cél, hogy a Nagy Imre úti körforgalomtól a Kazinczy utca felé vezető sáv növényekkel legyen tele. Azonban, ha az áthaladó forgalmat megfojtjuk, azzal csak a belvárosi forgalom túlterheltségét növelnénk. Éppen ezért megemeljük az utcaszint felé a zöld felületeket egy ligetesítési módszerrel, ami más városokban már bizonyított.

Parkolási tendencia

Akiben a parkolóhelyek miatt merült fel kérdés, azok együtt gondolkodnak az önkormányzattal: Szopkó Tibor kifejtette, hosszú távon az autók óhatatlanul kiszorulnak majd a nagyvárosok belső részeiből.
- Nálunk nehezebb helyzetben lévő országokban is ez a trend. Az élhetőségi szempontok mentén szorul ki az autós közlekedés a belvárosokból. A szolgáltatóknak sem kell félniük: a példák azt mutatják, ha kiszorul a gépjármű forgalom, rövid időn belül megnövekszik az adott terület látogatottsága. Aki fodrászhoz megy például, és az üzlet bejáratánál akar parkolni, tíz év múlva már valószínűleg nem teheti majd meg ezt, de lesznek lehetőségei, hogy jó helyen rakja le az autóját, és könnyen meg tudja közelíteni a szolgáltatót.

Kapualj program

Az alpolgármester elmondta a sétáló kapualjainak kérdésével is folyamatosan foglalkozik az önkormányzat. A konkrét megoldásokhoz szükség volt a viszonyok felmérésére.
- Soha nem rendelkezett még Miskolc ilyen alapos kapualj nyilvántartással, mint mi. Három területen tervezünk beavatkozásokat. Egyfelől lefestjük, kijavítjuk őket, ahol kell. Átgondoljuk, melyik kapualjnak kell nyitva maradnia, és melyiket zárhatják az épülettulajdonosok. Másfelől a közterület figyelés is fontos szempont: mozgásérzékelős lámpák és kamerák kihelyezését is tervezzük. A kapualj programmal együtt tervezzük a kirakatok kivilágításának egységesítését is – jelezte Szopkó Tibor.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!