Ugrás a tartalomra

Ezernél is több tárgyat hagytunk egy év alatt az MVK járatain

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2023. február 15. szerda 09:43
A MVK Ügyfélszolgálati Iroda munkatársainak tapasztalatai szerint bármit képesek vagyunk a járműveken hagyni.

Fotók: Mocsári László

Műfogsor, hallókészülék, görbe bot, bőrönd – csak néhány tárgy azok közül, melyeket 2022-ben hagytak el az utasok a miskolci buszokon és villamosokon. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) Ügyfélszolgálati Irodájának tapasztalatai szerint az utazóközönség gyakorlatilag bármit és mindent képes elhagyni, melyek aztán hozzájuk kerülnek, és azokat szigorú protokoll szerint kezelik.

- A járműveinken, a megállókban, vagy éppen a végállomásokon megtalált tárgyakat a munkatársaink összegyűjtik, majd a diszpécserszolgálat mindennap délelőtt tízig küldi el az elhagyott holmikat az irodánkba. Itt kollégáimmal egészen pontos nyilvántartást készítünk róluk. Az elhagyott tárgyakat, értékeket mindig az elvesztést követő napon tudják keresni a Szemere Bertalan utca 5. szám alatt, a belvárosi jegypénztár mellett – mondta el Kovács Krisztina irodavezető.

Hozzáteszi: az okmányok esetében speciális eljárási rendet követnek. „A személyik, jogosítványok, diákigazolványok tulajdonosainak minden szerdán küldünk értesítést, már amennyiben az okmányon van lakcím. Amennyiben nincsen, vagy ha ment értesítés, de nem jelentkeznek érte, úgy a következő szerdán az iratokat a kiállító szervezet részére küldjük őket vissza. Ez a diákigazolványoknál a tanuló iskolája, egyéb esetekben lehet az okmányiroda, kormányablak, vagy akár nagykövetség is” – részletezte.

Kovács Krisztina elmondása szerint a járvány miatti lezárások idején az utasok, így a talált tárgyak száma is visszaesett, 2022-ben viszont már az utolsó „békeévhez közelített” az elhagyott és az MVK nyilvántartásába bekerült tárgyak száma. „Tavaly több mint ezernégyszáz különféle tárgy maradt a buszokon és a villamosokon. Részletezve 237 diákigazolvány, 78 bérlet, 269 egyéb okmány, 66 telefon és 762 egyéb tárgy” – sorolta.

Mindent (is) elhagyunk

- Leginkább a tornazsákok, iskolatáskák számából látszik az, hogy ismét nyitva vannak az iskolák – mondja mosolyogva Krisztina. – A közelmúltban volt olyan táska nálunk, amit csütörtöki napon hagytak el, de csak következő kedden jelentkeztek érte. Ilyenkor mindig mosolyogva kérdezzük egymás között: Ennyi napon át hogyan volt meg a diák könyvei, füzetei nélkül? – teszi hozzá.

A görbebotok, sétapálcák is állandó vendégek az irodán, mint ahogyan esős időben az esernyők, a téli hideg hónapokban pedig a sapkák, sálak, kesztyűk is.

- Furcsának tűnhet, de hallókészülékeket, műfogsorokat rendszeresen keresnek nálunk, most is van néhány ilyen esetünk, viszont ezek aránylag kis mérete miatt sajnos ritkán övezi siker a mentőakciókat, mert már mi sem találjuk őket meg. Viszont vannak ennél meghökkentőbb tárgyak is. Mi csak Valentin napi öltözéknek hívjuk azt a parókából, csipkés ruhából és szőrös papucsból álló szettet, amiért senki sem jelentkezik, de komplett ruhatárat tartalmazó bőrönd is került be hozzánk az elmúlt hónapokban – sorolja az irodavezető, aki elmondja még: az elmúlt években porszívó, szőnyeg, vadonatúj, még dobozban lévő okostévé is került be hozzájuk.

Étteremből elhozott készételt, és élelmiszerrel teli bevásárlószatyrokat is gyakran felejtenek a megállókban, járműveken. Amennyiben utóbbiakért nem jelentkeznek még aznap a végállomásokon, esetleg a diszpécserszolgálaton, a jogszabályoknak megfelelve másnap meg kell semmisíteni.

Kovács Krisztina

Három hónapig

Megható történetekkel is gyakran találkoznak az iroda munkatársai. Kovács Krisztina az elmúlt időszakban hármat is említ. „Egy idős bácsi egy táskát hagyott el, benne négyszázezer forinttal. Az iratok alapján kiderült: felesége temetését intézhette, közben vesztette el a csomagot. Ebben az esetben, mivel a személyes okmányai is a táskában voltak, soron kívül kerestük meg és juttattunk vissza hozzá mindent. Egy, a háború elől elmenekült ukrán kislány a táskáját találta meg nálunk, ami azért volt igazán megható, mert könnyekben tört ki, hogy visszakapta tárgyait, ami a régi életére emlékeztetheti. Egy hölgy pedig egy fejpánt megtalálása után látott el minket hálából süteménnyel és pogácsával karácsony előtt” – meséli. 

A jogszabályoknak megfelelve az MVK (akárcsak az ország más közlekedési társaságai) három hónapig tárolja a talált tárgyakat. A közlekedési céget ilyen ügyben a Szemere utca 5. szám alatti ügyfélszolgálaton kereshetik munkanapokon személyesen, illetve telefonon a 46/504-810-es számon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!